Независимо от сезона и времето, всеки от нас има нужда да се отърси от своето ежедневие. Дали соло или със семейство и приятели, една разходка действа винаги разтоварващо и в същия момент зареждащо. Ако животът в града ви е напрегнал и искате да избягате за няколко часа, ето няколко предложения.

Разходка из Витоша – „Алеко“ и „Златните мостове“

Витоша е кислородната бутилка на София. Най-посещаваното място от жителите и гостите на българската столица, които искат да подишат чист въздух. Най-често хижа „Алеко“ бива избирана за началната точка на разходките.

Чист въздух, зеленина, поляни и горички, множество екопътеки и дори заведения. За всекиго по нещо. Не пропускайте и местността „Златните мостове„, където децата ще се порадват на каменната река.

Черни връх, Витоша
Писта „Стената“
Изкачване на Черни връх

Да живееш в София и да не изкачиш поне веднъж Черни връх си е направо престъпление.  До Черни връх може да се изкачите от кварталите, които са в подножието на Витоша – Симеоново, Драгалевци и Бояна, както и от селцата Бистрица и Железница. Най-масовият и предпочитан вариант е с лифт до хижа “Алеко” и оттам пеша до Черни връх. 

При ясно време ще видите почти цяла София от Черни връх. Откриват се гледки и към Стара планина и Рила, но това си е рядкост заради облаците, които са често явление.

Черни връх, Витоша-разходка

Разходка до Боянския водопад

Всяко лято обичам да се катеря до Боянския водопад, изключително красив е. Намира се на около 4 км югозападно от столичния квартал Бояна.

До него има множество табели, които ще ви отведат до крайната дестинация. Има две пътеки. На места маршрутът на едната не е толкова лесен, затова си помислете първо дали се чувствате достатъчно физически здрави. Ако не сте ви препоръчвам да поемете по по-полегата, която ще ви дари и със страхотни гледки. Маркирана е със зелен цвят и удължава пътя с около 40 минути.

Водопадът се издига на 1260 метра надморска височина, а падът на водата е 40 метра. Любимо място за фотографите.

-разходка

Панчаревското езеро

Водно колело, лодки, вода, гора, планина…. И всичко това на една крачка от София? Да, всичко това го има на Панчаревското езеро, при това с още няколко заведения. Не случайно това е едно от най-предпочитаните места за уикенд разходка около София. Намира се на едва 10-ина километра от центъра на столицата в посока Самоков и Боровец.

От няколко места около езерото може да наемете водно колело или лодка. Цените всяка година са различни, като актуалните са 10 лева за 30 минути, 15 лева за един час и 20 лева за час, като няма значение колко души наемат атракциона. Приключението си заслужава.

pancharevo-kolela-разходка
паркинг на водни колела

Назад във времето – Копривщица

Копривщица е от онези градчета, зареждащи с магия, които ни дърпат назад из вековете. Ако всеки пътешествик, обикалящ Европа, винаги акцентира на кварталите, наричани Стария град, то в Копривщица няма да се наложи да се търси такъв, защото целият град е във Възрожденски стил.

Тук модерно строителство няма как да видите, не е и разрешено. Из цялото градче са пръснати различни музеи и паметници, посветени на едни от най-великите ни герои.

В Копривщица са се случили много неща за първи път. Тук е гръмнала първата пушка, с което е дадено началото на Априлското въстание. Каблешков пише известното си кърваво писмо именно във възрожденското градче.

копривщица-център
Копривщица

Цари Мали град

Няма как да не сте чували за Цари Мали град. Определят го за едно от новите чудеса на България. Всъщност това е антична римска крепост, славеща се с изключителна важност в древността. През 2007 край самоковското село Белчин започват археологически разкопки, които откриват останките от крепостта “Цари Мали град“. Няколко години по-късно 6 милиона лева превръщат останките в лъскава туристическа атракция, издигната над село Белчин.

Само за няколко дни десетки хиляди туристи от цяла България тръгват към крепостта. Тя е една от най-посещаваните обекти у нас в последните години, включена е и в списъка на 100-те туристически обекта.

Цари-мали-град-белчин-разходка
изглед към крепостта

Релакс в Сапарева баня

Сапарева баня е малко градче в югозападна България, в близост до град Дупница. То  е прочуто с горещата си минерална и чиста планинска вода. В центъра на градчето е и известният гейзер. Минералната вода в Сапарева баня притежава изключителни лечебни качества. Била е високо ценена и употребявана като лек от траки и римляни.

Сапаревската минерална вода е бистра, безцветна, с мирис на сероводород, хипертермална (температура 103 °C), хидрокарбонатна, сулфатно-натриева, флуорна, силициева и сулфидна. Съдържанието на сероводород е 15,5 mg/l.

сапарева-баня-разходка

Според специалисти тя лекува болести на опорно-двигателен апарат – артрити, артрози, възпалителни и дегенеративни заболявания на ставите, травми, състояния след счупвания, болест на Бехтерев, подагра. Също така помага при  дискови хернии, дископатии, полиневропатии, възпаление на нервните коренчета и плексоси, отравяния със соли на тежки метали. Полезна и на горните дихателни пътища – синуити, фарингити, трахеити и поражения на централната нервна система-рехабилитация след мозъчни инсулти.

Овчарченски водопад и легендата за Горица

Намира се на едва няколко километра от Сапарева баня. Страхотно допълнение към релаксиращата разходка.

Овчарченски водопад, който се нарича още и “Горица”. Регистриран е като най-ниският от поредицата водопади в планината Рила – на едва 900 метра надморска височина. 39 метра пък е височината на водния пад, заради което, както се сещате, не е сред най-впечатляващите водопади у нас.

Овчарченски-водопад
Овчарченски водопад

Рилският манастир и гробът на Свети Иван Рилски

Рилският манастир е най-големият и най-известният в България. Издигнат в полите на Рила планина той е сред основните забележителности, посещавани от туристите.

Манастирът е сред най-важните и значими културни паметници на България. Включен е в списъка за световно наследство на ЮНЕСКО. Мнозина го определят като стожер и люлка на духовното богатство на България от създаването му до днес.

Рилският-манастир-софия-

Пещерата на Свети Иван Рилски е от онези места, за които малко хора са чували, а всички трябва да посетим. Казват, че в нея се пречистват душите. И наистина е така.

Самата пещера представлява един огромен камък, вътре е мрачно и студено. За да не се спънеш и не паднеш, трябва да си светнеш с телефона. Някой ще каже, че е дом на прилепи. Всъщност не е нищо подобно.

Рилски-софия--разходка

Комплекс „Камбаните“

Намира се на едва километър от столичния квартал Младост. Наричат го любимият парк на децата и това не е случайно. Ако не си дете, то ще се чувстваш дискриминиран.

Идеята за създаването му е на Людмила Живкова, а поводът е домакинството на страната ни на Международната детска асамблея “Знаме на мира”, която е под егидата на ЮНЕСКО.

В нея се включват деца от 79 държави, като почти всяка страна носи камбана – общо 68.През 1989 година асамблеята постига рекорд, посрещайки участници от 135 държави.

камбаните-софия--разходка

Вазовата екопътека, водопад Скакля и село Заселе

Вазовата екопътека е сред най-популярните туристически маршрути. Намира се в Искърското дефиле. Не е от най-леките, но усилията си заслужават.  Пътеката води до един от най-високите водопади в България – Бовска Скакля. 120-те му метра го нареждат на четвърто място у нас.

скакля-водопад
водопад Скакля

Вазовата екопътека свързва Гара Бов със село Заселе. Може да тръгнете и от двете посоки, но ви препоръчвам да го направите от Бов, за да вложите свежите си сили при изкачването. 

Село Заселе е едно от най-впечатляващите у нас. На пръв поглед изглежда типично малко планинско селце, но то носи магията на Балкана. Заселе е начална/изходна точка на една от най-известните екопътека – Вазовата.

Вазовата-vazova-puteka-софия-
Единствено по „Вазовата пътека“ може да се стигне до водопада Скакля

Парангалица

Следващото предложение за разходка от София е резерватът “Парангалица”, намиращ се в Национален парк “Рила”. Подходящ е за семейна разходка, както и за разходка на домашния любимец. Резерватът е разгърнат на 20% от общата територия на парка. Включен в Списъка на ООН на националните паркове и еквивалентните на тях резервати.

В “Парангалица” можем да видим едни от най-старите смърчови гори не само в България и на Балканите, а и в цяла Европа. Повечето от тях са поне на 200 години. Освен стари смърчове, в резервата можем да открием близо 300 висши растения.

-разходка-Парангалица-софия--разходка
В „Парангалица“ се съхранява една от най-величествените вековни иглолистни гори на Рила

Мелник

Сигурно от часовете по география в училище сте запомнили, че Мелник е най-малкият град в България. Това продължава да е вярно и днес. В малкото населено място живеят едва около 300 души, но те продължават да пазят с гордост много от нашите традиции.

Градчето се намира на около 20 км. от Сандански, сгушен в Пирин планина и заобиколен от природното чудо Мелнишките пирамиди.

Подарете си разходка до малкото градче, за да разгледате местната архитектура, да опитате от вкусните специалитети в механите и да пиете хубаво мелнишко вино.

Мелник-разходка

Златолист и Преподобна Стойна

 На 30 километра от Сандански е сгушено малкото селце Златолист, което побира огромната енергия на Преподобна Стойна. 

До Златолист се стига по черен и прашен път, когато влезете в селото ще се чудите къде сте попаднали. Тук живеят едва десетина души, а броят на къщичките е двоен, въпреки че голяма част от тях са пред пълна разруха. 

Златолист-софия-разходка
Прочутата люлка

В края на селото ще видите храма “Свети Георги”, а отпред няколко сергии, от които може да си купите домашно приготвени сладка, мед и мехлеми. 

Когато влезете в двора на църквата ще се почувствате сякаш сте в рая – изключително зелено и красиво, пълно с цветя. 

Дворецът “Врана” – разходка из царския парк и езерото с водните лилии

Царският дворец “Врана” и паркът към него са сред малкото символи, пазещи монархичното минало на България. Тук царското семейство е прекарвало по-голямата част от дните си. Това е било любимата резиденция на Фердинанд.

Всяка събота и неделя паркът отваря врати за посетители. По дългите му алея може да срещем стотици жители и гости на столицата и много деца, които си играят по царските алеи.

дворецът-
Дворецът „Врана“

Паркът “Врана” е своеобразно бягство от забързания живот, където всеки може да подиша чист въздух. Дом е на над 820 дървесни, храстови и тревисти вида от 118 семейства и 435 рода. По алеите се носи приятен мирис на бор.

Лакатнишките скали и пещерата Темната дупка

Лакатнишките скали се издигат на левия бряг на река Искър и са защитена местност. Отвестните стени са изградени от червени пясъчници и варовици и се виждат отдалеч.

Някои от тях се издигат на над 250 метра височина. Част са от природния парк “Врачански Балкан”. Около пътеката са изградени наблюдателни площадки, от които може да запечатате феноменални кадри, изградени са и пейки и беседки, на които да се отмаря за кратко.

лакатнишки-скали
Скалите над Лакатник впечатляват отдалеч

Една от опасните пещери в България е “Темната дупка”, която се намира в скалите над Лакатник. Тя е сред първите, които е проучвана и картографирана, обявена е за забележителност, но въпреки това не е препоръчително да влезете съвсем сами, освен ако вече не я познавате.

лакатник-темната-дупка-пещера
В пещерата „Темната дупка“

Пещерата е третата по дължина в България след „Духлата” и „Орлова чука”. Точната й дължина е спорна, на някои места е записано 5,6 км., а на други над 7000 метра.

Гигинският манастир

Всъщност се казва Черногорски манастир “Св.св. Козма и Дамян”, но заради близостта си до село Гигинци, става известен като Гигински манастир. Изграден е в подножението на връх Китка в малката планина Черна гора, на която е кръстен. Той е мъжки манастир.

Историята около създаването на манастира не е много богата. Знае се, че е възникнал през 11-12 век, откогато датират първите манастирски постройки. Те са изгредени върху антични останки. В началото обителта е била под управлението на Охридската архиепископия.

гигентският-манастир
Гигинският манастир

Гигинският манастир е известен със своето аязмо, което е лековито. Намира се в югоизточния край на обителта и представлява кладенец, от който извира вода през цялата година. Изворната вода помагала при безплодие, поражение на нервната система и очни болести.

Горските джакузита край Железница

Горските джакузита край Железница от години предизвикват интерес у столичани. Всяка събота и неделя, когато времето го позволява, стотици ентусиасти се топват в тях. Селото се намира на около 20 километра от София. 

До изворите може да стигнете с автомобил, с мотор или пеша. От центъра на селото трябва да тръгнете по стръмната уличка надолу, има и табела.
железница-джакузи
Горските джакузита

Ако решите да се разходите пеша, ще ви отнеме между 60-80 минути. През цялото време трябва да се движите по пътя, който е вляво от малката рекичка.

До Дивотинския манастир – преход от Банкя

Дивотинският манастир е сред най-старите и красиви действащи манастири у нас. Сгушен в невероятната Люлин планина, той се намира на едва 25 км. от София и на няколко километра от село Дивотино. Той е православен мъжки манастир и е вписан като паметник на културата.

Манастирът носи името “Св. Троица” и е построен през 1046 година. През 1382г., когато София е превзета от османските турци, манастирът бива разрушен. Въпреки това са останали няколко дървени части от иконостаса и стенописни икони. По време на петвековното робство е опожаряван още няколко пъти. През 1875г. е отново възстановен.

дивотинския-манастир
Дитовинският манастир

Манастирът се състои от два храма – стария “Света Троица” и новият – “Свети седемдесет апостоли“, както и жилищни и стопански постройки. Църквата е еднокорабна, едноапсидна, с две конхи и купол. В нея се е съхранявала чудотворна икона на Св. Богородица.

До Лозенския манастир “Св. Спас” – разходка по Лозенската екопътека

Лозенският манастир “Св. Спас” се издига гордо над село Лозен и Софийското поле. Той е разположен в склоновете на Лозенска планина. До портите му минава една от популярните екопътеки около София – Лозенската.

лозенски-манастир-св-спас
Лозенският манастир

Построен по време на Втората българска държава. Лозенският манастир е част от комплекса Мала Света гора. След като София пада под Османска власт през 1382 година светата обител е плячкосана и разрушена.

Връх Половрак и невероятните му гледки

Връх Половрак е феноменален със своето разположение. Той се издига в Лозенска планина, която е част от Средна гора. Висок е 1182м., като името му е напълно оправдано – Орлов поглед. От Половрак може да видите София, Витоша, Стара планина, Рила, язовир Искър и близките села.

връх-половрак
Над Половрак се вее гордо българския флаг

До него води Лозенската екопътека, която е сред най-предпочитаните за уикенд разходка. Началото й е от Националния учебен център на БЧК, след село Долни Лозен.

Ждрелото на река Ерма

Ждрелото на река Ерма или Трънското ждрело от години привлича почитателите на приключения сред природата. Изключително живописното кътче се намира на едва 3 километра от град Трън. Цялата му дължина е около стотина метра, а от двете страни на реката се издигат отвестни скали с височина до 200 метра.

ерма-ждрело
Ждрелото на Ерма

Ждрелото на Ерма се намира на около 70 километра от София. Преминава се през Перник и Брезник и е в близост до границата със Сърбия.  Образувано е от продължил хиляди години ерозионен процес под въздействието на реката, която малко по малко си е проправила път през варовиковата скала.

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

2 Comments

  1. Толкова красиви кътчета си имаме, не разбирам защо избираме все по чужбина да ходим

  2. Обожавам да се катеря до Боянския водопад, страхотно място е, а маршрутът е супер готин за изкачване

Write A Comment