Царският дворец „Врана“ и паркът към него са сред малкото символи, пазещи монархичното минало на България. Тук царското семейство е прекарвало по-голямата част от дните си. Това е било любимата резиденция на Фердинанд.

Интересна е историята с името на двореца. Известно е, че царят е бил почитател на орнитологията и решил да кръсти чифлика на първата птица, която кацне на покрива. Не след дълго цяло ято врани каца и Фердинанд кръщава двореца на тях – „Врана“.

Царски живот

На мястото на двореца преди Освобождението е бил чифликат на Осман паша – османският управител на София. Години след Освобождението съратникът на Левски хаджи Боне Петров наема и откупува чифлика срещу 500 лири. Заради финансова криза той го ипотекира пред БНБ, откъдето го купува придворният аптекар на тогава Княз Фердинанд. По-късно монархът го откупува с лични средства. Част от тях са от заплатата му като държавен глава и голям личен заем, взет от руския император Николай II.

дворец-
дворецът „Врана“

Паркът, създаван от Фердинанд, е купуван на части от десетки местни селяни. Целият комплекс се разпростира на 95 декара парк и 1000 декара стопанство. То се състои от две сгради, които са свързани с топла връзка. Те оформят дворция комплекс.

След като Фердинанд абдикира дворецът и паркът стават собственост на сина му Цар Борис III. След смъртта му се наследява от внука на Фердинанд – Цар Симеон II Сакскобургготски.

дворецът-врана
дворецът „Врана“

Комунистически режим

По време на Втората световна война главната сграда е бомбардирана от съюзниците, но след това е възстановена. С референдум, иницииран от комунистите през 1946 година, монархията е премахната от България. Дворецът „Врана“ става дом на държавното ръководство на НРБ. В него живеят Георги Димитров, Васил Коларов и Вълко Червенков.

врана-дворецът
Короната и знамето – символи на монархията в България

След края на комунистическия период в страната, с решение на Конституционния съд през 1998 година имотът е върнат на Цар Симеон II и неговата сестра Мария Луиза Българска

В същата година Симеон Сакскуборготски решава да дари парка на Столична община. Той поставя условие паркът да бъде отворен за всички български граждани и гости на София.

врана-цветя
аранжерия в парка

Паркът – атракция за жителите и гостите на София

Всяка събота и неделя паркът отваря врати за посетители. По дългите му алея може да срещем стотици жители и гости на столицата и много деца, които си играят по царските алеи.

Паркът „Врана“ е своеобразно бягство от забързания живот, където всеки може да подиша чист въздух. Дом е на над 820 дървесни, храстови и тревисти вида от 118 семейства и 435 рода. По алеите се носи приятен мирис на бор.

парка
В парка има различни видове дървета

Езерото с лилиите

Сред най-големите атракции в парка „Врана“ е езерото с лилиите. Фердинанд внася много екзотична растителност, сред които водни и алпийски цветя.

врана-езеро-лилии
Езерото с лилиите и бунгалото до него

Особено внимание се обръща на лилиите. Чехът В. Краус засажда най-разнообразни видове лилии в езерото. Оттам идва и неговото име – „Езерото с лилиите“.

врана-езеро-лилии
Езерото е атракция за малките
врана-езеро-лилии
Подходящо е за фотосесии

Алпинеум „Даалем“

Първият алпинеум в парка е изграден през 1903 година от Йохан Келерер. По това време той е бил градинар и алпинист в ботаническата градина в Даалем, Германия.

Алпинеум „Даалем“
Алпинеум „Даалем“

Алпинеумът се намира на южния бряг до езерото с лилиите. За изграждането му са донесени над 100 вида високопланинска растителност от всички краища на Балканския поустров.

врана-мост
над езерото са поставени мостчета

Как да стигнем до парк „Врана“?

Паркът и дворецът се намират на входа на София откъм магистрала Тракия. Разположени са на 11 километра от центъра на столицата.

Входът за посетители е източният портал, намиращ се в близост до стопанството. Най-удобно е да стигнете с автомобил, като трябва да следвате табелите. Малко след изхода на София трябва да се качите на надлез и да обърнете посоката на движението.

Всяка събота и неделя през час до парка „Врана“ стига и автобус №505. Началната му спирка е „Орлов мост“, но спира и на „Плиска“, „УМБАЛ Св. Анна“ и метростанция „Цариградско шосе“. Пътуването е около 30 минути.

дворецът-

Входни такси

  • за деца до 7 години и пенсионери – безплатно;
  • за деца от 7 до 18 години – 2,00 лв.;
  • за лица над 18 години – 5,00 лв.;
  • семеен билет – 8,00 лв.

В парка на двореца „Врана“ може не само да се разходите, но и да се ожените. Също така може да заснемете фотосесия и клип. Цените са доста по-високи, повече информация може да намерите в сайта на парка.

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

1 Comment

  1. Жалко че не сме монархия все още, щеше да бъде много по хубаво

Write A Comment