Всеки е чувал крилата фраза на Хемингуей – „Всичко, което се намира далече от морето, е провинция“. Тази велика реплика описва идеално Никозия – столицата на Кипър. Това е единственият град в света, който е столица на две държави – Република Кипър и Северен Кипър.

Разбира се, втората не е призната официално от никого. Северен Кипър е завладян от Турция, а посредата на Никозия стоят граничари със заредени автомати. Те пазят никой да не преминава от другата страна на контролните пунктове незаконно.

В южната част на Никозия се говори на гръцки език, покрай улиците са забелязва модерно строителство. Преминавайки отвъд „границата“ картинката се променя рязко. Говори се на турски език, местните търгуват предимно с турски лири, а улиците са превзети от сергии.

Защо няма табели към Никозия?

Никъде на острова, а и в самия град, няма да откриете табели, които да ви отведат до Никозия. Всъщност това е международното име на кипърската столица. В гръцката част изписват и наричат града Лефкосия, а в турската част – Лефкоша.

През годините Никозия е попадала под различна власт, която носи със себе си и специфично развитие и култура.

никозия-улици
По уличките на стария град на Никозия

Градът е сред най-процъфтяващите през Бронзовата епоха, когато е едно от 12-те царства на древния Кипър. Основават го ахейците след края на Троянската война.

През 9-8 век пр.н.е. на мястото на Никозия се появява древногръцкият град-държава Ледра, а години по-късно се появява и ново селище на същото място – Лефкон. С течение на годините името и населеното място се превръщат в Лефкосия.

Кипър и Никозия са под Византийска власт над 2 века.

Никозия се превръща във важен за острова град след идването на рицарите тамплиери, които завземат Кипър начело с Ричард Лъвското сърце.

никозия-център
В центъра на гръцката част кипи европеизация

Година по-късно островът е продаден на франкската фамилия Лузиян, които владеят Кипър почти три века. В края на управлението им Никозия се разраства, а само в града има 250 църкви.

Следва Венецианско владение, което продължава по-малко от век. Столица отново е Никозия.

През 1570 островът пада под османска власт след атаката на над 60 000 османски войници.

След Берлинския конгрес от 1878 година остров Кипър е под владението на Британската колония, а англичаните стъпват на острова като освободители. Те владеят парчето земя до 1960 година, когато кипърците успяват да извоюват свободата си. Не е случайно, че движението по улиците и магистралите е в лявото платно. Електрическите контакти също са английски.

През 1974 година на острова влизат турски войски, които погазват всики международни договори. Следват бомбардировки, нападения, унищожаване на сгради, болници, част от летището в Никозия.

Прочети още: Никозия и Ларнака – уикенд в Източен Кипър

Повече от 1/3 от острова е завладяна от турската държава и това продължава и до днес. През столицата Никозия минава зелена линия, която разделя града.Буферната зона днес се контролира от ООН.

Забележителности за един ден

Столицата Никозия е богата на музеи, има и няколко забележителности, по-голямата част от които се намират в турската част.

Венецианските стени

Така се известни крепостните стени, които обграждат Стария град на Никозия. Издигнати са по време на венецианското господство над Кипър. Те са гарантирали спокоен живот на местните жители, а днес са основна забележителност.

Изграждането на стената е продължило едва три години, а в построяването са включени много роби, докарани с кораби. Укреплението се състои в 11 петоъгълни бастиона с кръгли ориилони.

крепостна стена Никозия
Крепостната стена на Никозия е сред забележителностите в града

Büyük Han (Буюк хан) /Големият хан

Сред големите забележителности в Никозия е Буюк хан, който е най-големият керван-сарай в Кипър. Определят го като една от най-красивите сгради на острова. Построен е от османците през 1572 година. В него са оставали да пренощуват пътуващите от по-малките населени места и търговците.

След идването на британците през 1878 година го превръщат в затвор. Няколко години по-късно става място за настаняване на бедни.

никозия-буюк-хан
Буюк хан

Големият хан е реставриран през 1992 -2002 г. и създава страхотно впечатление къде бихте отседнали, ако бяхте на почивка в Северен Кипър преди 400 години

Днес той се намира в турската част на Никозия и за да го видите, ще трябва да минете през граничния пункт. В двора му има заведения, които предлагат местна кухня. На втория етаж стаите са превърнати в малки работилници и се продават сувенири.

буюк-хан-магазини
На втория етаж на Буюк хан може да си купите различни сувенири

Джамията Селимие

Джамията Селимие, първоначално римокатолическата катедрала „Св. София“, е най-старата и един от най-добрите образци на готическото изкуство в Кипър. Дело е на френските масони, съпътствали кръстоносните походи. 

Строителството започва през 1209 г. по време на царуването на Лузинянския цар Хенрих I и продължава 150 години. Има доказателства, че тя е построена над руините на много по-ранна византийска църква, наречена „Света София“. Осветена е през 1326 г., докато все още е незавършена.

джамията-селимие-
Джамията „Селимие“

Когато османците превземат града през 1570 г., те разрушават вътрешната арматура, нарязвайки амвона и лавиците за дърва за огрев и използват надгробните камъни за подови настилки. За съжаление по-интересните надгробни паметници обикновено не се виждат, тъй като подът вече е покрит с голям килим. Към недостроената камбанария са достроени минарета с височина петдесет метра. По-късно джамията е именувана Селимие.

Тя е отворена за посещение, като трябва да оставите обувките си отвън и да влезете боси. Разбира се, трябва да сте облечени подобаващо, за да не обидите вярващите мюсюлмани и религията им.

джамията-селимие-
Десетки туристи разглеждат ислямския храм

Музеи в Никозия

Столицата на Република Кипър и Северен Кипър е богата на музеи. Тук се намират и някои от националните.

Музеят за история на кипърското монетосечене.
Музеят за история на кипърското монетосечене.

Ако сте почитатели на музеите в Никозия може да разгледате още: Музей на визиантийското изкуство, Музей на народното творчето, Пощенски музей, Природонаучен музей, Общокипърски географски музей, Нов музей на класически и спортни коли….

Архиепископски дворец

Това е седалището на кипърския архиепископ и е символ на православната църква на острова. Намира се в Стария град на Никозия и е обграден от крепостната стена.

Изграден е между 1956 и 1960 година по времето на архиепископ Макариос III, чиято статя е пред двореца. Построяването е в чест на независимостта на Кипър. Сградата в неовизантийски стил е украсена с високи арки, големи прозорци и богато декорирани корнизи.

Как да преминем от Република Кипър в Северен Кипър?

Влизането от едната част на Никозия в другата става така, както преминаваш държавна граница. С лична карта е невъзможно, затова ако планирате да влезете в турската част на Никозия, вземете си международен паспорт.

Проверката на ГКПП-то е както на всички граници – давате си паспортите първо на гръцките митничари, а след това и на турските. На връщане е обратно. Не се изненадвайте и не се притеснявайте ако поискат да прегледат багажа ви.

никозия-граница
Граничният пункт в Никозия

През подобна проверка минават всеки ден и жителите на Никозия. Ще видите разлика и в регистрационните табели на автомобилите.

ВАЖНО: Не всички фирми за коли под наем разрешават да влезете в Северен Кипър. Проучете преди наемането на автомобил.

Храна и транспорт

Централната част на града е малка, няма нужда да използвате обществен транспорт. Забележителностите са в Стария град на Никозия, където има ГКПП.

До Никозия може да стигнете и с автобус от летището в Ларнака, от град Ларнака, както и от другите големи градове – Лимасол и Пафос. Автогарата е в началото на Стария град.

автогара-никозия
Автогарата в Никозия

В гръцката част на Никозия цените на храната са малко по-високи. По централните улици ще видите магазини на световните брандове. Навсякъде се предлагат традиционните гироси и сувлакита срещу 5-6 евро. За същата сума в турската част ще получите много повече храна.

Един град – два свята

Никозия е град, който ще ви изненада. Въпреки че е столица на европейска държава, тук по-скоро е царство на Близкия изток. По улиците ще видите много араби, индийци и чернокожи.

Ако в гръцката част забележите модерно строителство и напъни за европеизация, то в северната част ще видите противоположното. Още в първите метри след границата започват сокаците. От двете страни на улиците са построени сергии, предлагащи всичко.

турски-кипър-никозия
Уличките са превзети от сергии

Мръсотията и мизерията са издигнати в култ. И въпреки това туристическият интерес продължава да расте.

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

Write A Comment