Ларнака ще се превърне в любов от пръв поглед за мнозина. Намира се на брега на Средиземно море и е един от най-популярните градове и курорти в Кипър. Щом има палми и море, значи ще ни е добре. Освен страхотни плажове в Ларнака има и много забележителности, за които си заслужава да се отдели време.

На 4 километра от Ларнака се намира най-натовареното летище на Кипър, а градът служи за отправна точка към останалите курорти и населени места в източната част на острова.

Ларнака е най-старият град в Кипър и един от най-старите в света. Доказано е, че тук е имало живот и преди 9000 години. Върху земите му са минали много народи и империи, като всяка епоха е оставила свой отпечатък. Не е случайно и името му, което на гръцки означава саркофаг. Причината е, че са открити много съкровища, а още повече продължават да бъдат заровени под земята.

Градът е идеален за тези, които не обичат студа. Тук 330 дни в годината е слънчево, а да видиш сняг си е направо чудо.

Забележителности за един уикенд в Ларнака

В Ларнака забележителностите са в изобилие. Като кръстопът между християнство и ислям е дом на святи за двете религии места. Разбира се, почитателите на археологията също ще бъдат задоволени.

Атина авеню

Най-добре пулсът на града може да бъде измерен на крайбрежната алея Атина Авеню. От едната й страна е най-популярният плаж в Ларнака „Финикудес“, а от другата страна има десетки заведения и таверни, където да опитате местни специалитети. От двете страни на алеята се извисяват палми.

Ларнака-кипър
Атина авеню
Ларнака-кипър
От двете страни на булеварда се извисяват палми

Тук се намира и централната спирка „Финикудес“, от която тръгват автобусите до Агия Напа, Никозия, Лимасол и Пафос, както и тези до летището.

Ларнака-кипър
Централната автобусна спирка в Ларнака

Крепостта на Ларнака

В края на Атина авеню се издига крепостта на Ларнака, датираща от 12 век. През различните епохи е служила за защита на пристанището на града. Днешният й вид се дължи на османците, които я преобразяват след завладяването на острова през 17 век. Докато Кипър е британска колония англичаните използват крепостта за затвор, където държат затворници до 1948 година.

Ларнака-кипър
Крепостта на Ларнака

Днес крепостта е отворена за поситители, но билети се продават до 16:30 часа. Вътре може да видите оръдия, брони, както и археологически експонати.

Църквата „Свети Лазар“

Храмът е сред основните забележителности в Ларнака и изключително важен за християните. Издигнат е върху гробницата на Лазар – мъртвецът, който Иисус съживява, а след това става един от първите му апостоли. Смята се, че след възкресението Лазар пристига в Ларнака, където става първият християнски епископ на града, който тогава е носил името Китион.

Ларнака-кипър
Църквата Свети Лазар

Гробницата на светеца е била намерена от император Лъв 6-и, който мести останките в Константинопол, а в отплата построява църква на същото място. Останките на Лазар в Константинол се губят след нашествието на османците, но години по-късно под църквата в Ларнака са намерени други останки, за които се смята, че са също на Лазар. В храма е положен мраморен саркофаг на светеца.

Ларнака-кипър
Храмът впечатлява с архитектура

Соленото езеро

Езерото е първата забележителност, която ще видите на път към града. Намира се близо до международното летище на Ларнака. До езерото може да стигнете с кола или да се разходите пеша. Добра идея е да наемете велосипед.

Около езерото в по-студените месеци, когато температурите паднат до 15-20 градуса, езерото се превръща в дом на хиляди фламинго, които окупират района на соленото езеро, за да прекарат зимата на топло.

Прочети още: Пафос – какво да видим в града на Афродита

Езерото е част от мрежа от четири езера. Преди хиляди години е било просто пропаст, но след разрушаването на естественото пристанище се е формирало. Езерото е осигурявало прехрана на мнозина, занимаващи се с добив и износ на сол. Езерото се пълни с вода от морето, но през най-горещите месеци пресъхва, а на дъното остава дебела кора от сол.

Хала Султан Теке

След Мека и Медина това е третото най-важно и свято място за мюсюлманите. Намира се в близост до соленото езеро и недалеч от летището. Тук е гробът на Ум Харам – дойката на пророка Мохамед, която загива в Кипър, докато съпровожда похода на арабите по Средиземноморието.

Върху гроба османците построяват комплекс, включващ джамия, минаре, мавзолей, гробище и жилищни помещения за жени и мъже. Вярва се, че комплексът има лечебна сила.

Джами Кебир джамия

Това е централната градска джамия. Намира се точно зад крепостта на Ларнака и се вижда от морето. Храмът е изключително малък, а отвън е ограден с палмови дръвчета. Отдалеч минарето изглежда като част от замъка на града.

В града има още църкви, много археологически забележителности, музеи… Струва си да посетите Китион, който е древен град-царство, за да видите руини, датиращи от 13-и век. На около 35 километра от Ларнака се намира неолитното селище Хирокития, който сред топ неолитните обекти в целия свят.

Ларнака-кипър
централната градска джамия на Ларнака

Плажовете на Ларнака

Ларнака може да се похвали със страхотни плажове. Не случайно хиляди туристи от целия свят решават да събират тен тук. Представям ви три от плажовете, които са централни и удобни.

Finikoudes beach (Финикудес )

Намира се до централната алея Атина авеню и централната автобусна спирка, носеща същото име. Това е един от най-известните плажове в Южен Кипър и е смятан за сърцето на Ларнака. Кръстен е на малките палми, засадени преди век.

Ларнака-кипър
Плажът е отличен със Син флаг

Най-хубавото е, че е със статут на Син флаг и се поддържа чистота на високо ниво. Дълъг е около половин километър, като се слави със страхотен фин пясък.

На плажа се предлагат различни водни атракции, сред които каране на джет. Два шезлонга и чадър струват 7,50 евро.

Kastella Beach (Плаж Кастела)

Плаж Кастела е дълъг 600 метра, пясъкът му е фин и кафяв. Намира се до рибарския заслон и също се радва на отличието Син флаг. Около плажа има много заведения, където да опитате прясна риба и морски дарове.

Цените и предлаганите услуги са същите, както и на Финикудес.

Ларнака-кипър
Пясъкът е фин и кафяв

Mackenzie Beach (Плаж Макензи)

Този плаж е невероятен, защото се намира в близост до летището и буквално над теб летят самолетите. Имаш възможност да наблюдаваш кацането им на аеропорта, докато плуваш в Средиземно море.

Круиз около Ларнака

„Марина Ларнака“ е яхтено пристанище, намиращо се до плажа Финикудес. Тук може да се възползвате от възможността да плавате с яхта или малък кораб в Средиземно море.

Ларнака-кипър
На „Марина Ларнака“ са закотвени стотици яхти

Различни фирми предлагат круизи, като най-евтините са на цена от 12 евро. Разбира се, има и фирми, предлагащи круизи с луксозни яхти, но цените им очаквано са доста по-солени.

Капацитетът на пристанището е 450 яхти. Намира се на 110 морски мили от Бейрут и Триполи и на 124 морски мили от Тел Авив, което прави пристанището и Ларнака апетитни за богатите ливанци и израелци.

Ларнака-кипър
Вляво е „Марина Ларнака“, а вдясно Финикудес

Настаняване и храна

Когато става въпрос за Кипър трябва да сте подготвени, че всичко е малко по-скъпо. Това е нормално, защото все пак се намирате на остров с ограничени възможности. Цените и в хранителните магазини от големите вериги са доста по-скъпи от тези в Гърция.

Ако обичате риба и морски дарове, то в Ларнака във всяко заведение може да опитате пресни морски специалитети. Опитайте и традиционните гръцки ястия гирос и сувлаки, като в таверните се предлагат в порция с пържени картофи и салата срещу 8-10 евро.

Ларнака-кипър
традиционна кипърска къща на крайбрежната алея

В Ларнака има голямо разнообразие, когато става въпрос за настаняване. Колкото по-рано резервирате хотел или апартамент, толкова цената ще бъде по-добра. Летният сезон на острова е между май и октомври, тогава и цените са по-високи.

Ларнака-кипър
Атина авеню и плажа Финикудес

За сравнение, аз се настаних в апартамент в хотел на втора линия, на 2 минути от плажа Финикудес и централната спирка, като нощувката в средата на септември беше 78 евро. Средната цена в силния период е между 150 и 200 лева за приличен хотел. Разбира се, има и малки хотелчета, където може да намерите и много по-ниска цена

Ларнака-кипър
Изгревът в Ларнака през септември

. Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

1 Comment

  1. Ларнака е страхотно градче, миналата година почивахме там с мъжа ми и детето, беше страхотно и мислим да повторим в близките лета

Write A Comment