Кипър е привлекателна дестинация от години – българите доскоро я приемаха като чудесно място за работа, а в последните години и за туризъм. Островът е разделен на две част, като северната е под турско владеене, а южната Република Кипър е част от Европейския съюз, въпреки че е много по-близо до Ливан. Един от най-посещаваните градове е Пафос, а полетът до там е едва два часа от София. Казват, че Кипър и по-конкретно Пафос, е родното място на Афродита – родила се от морската пяна и спермата на урана, поне според легендата. 

Посетих Пафос в средата на юни 2018 година. Това беше едно по-различно за мен пътуване, целта не беше обикаляне на острова и разглеждане на забележителностите, а просто почивка. Заедно с приятели кацнахме на летището със закъснение. Малко преди полунощ. Единственият транспорт, освен такситата, които са сравнително скъпи, се оказа един единствен автобус 612. Цената на билета е 2,50 евро. Пристигнахме на автогарата в града, която се намира точно на крайбрежната уличка – тази от популярните снимки.

Бяхме си запазили чудесен апартамент в Букинг (запази и ти с 10% отстъпка ТУК) но тъй като полетът ни закъсня, предпочетохме да вземем такси, за да стигнем, за да не се бавим излишно. Впоследствие разбрахме, че щом видят туристи, таксиджиите взимат по 10 евро за градски разстояния и дори не включат апарата си.

Апартаментът се оказа невероятен избор, намираше се в затворен комплекс, около нас имаше предимно руснаци. От голямата ни тераса имахме изглед към Средиземно море, което беше на няколко стотин метра. А най-хубавото беше огромният басейн, около който пиехме сутрешното кафе, а вечер наблюдавахме залеза с чаша студено вино.

пафос-
Басейнът, в който прекарвахме повечето време

Какво да видим в Пафос?

В самия град Пафос не са много нещата, които може да разгледате. Повечето забележителности са на няколко километра, но това не трябва да ви разочарова.

Ако се разходите по крайбрежната улица, ще стигнето до пристанището с много корабчета, които предлагат кратки круизи. Трябва да сте готови за доста високи цени – над 60 евро за двучасова обиколка във водите на Средиземно море.

Замъкът Пафос (Medieval Castle of Paphos)

След като подминете пристанището ще стигнете до внушителен паметник. Всъщност това е и емблемата на Пафос – неговият замък. Внушителният военен форт е бил дълго време визайнтийска крепост.

По-късно става венецианска собственост, но османските нападения са доста по-силни и превземат крепостта и решават да променят цялата конструкция.

През годините замъкът е бил и затвор, а по-късно, по време на британската окупация, се е ползвал като склад за сол. От 1935 година замъкът е обявен за културен паметник на Кипър, благодарение на който Пафос е включен в ЮНЕСКО.

Входната такса е 2,50 евро. Работното време в различните годишни сезони може да видите ТУК.

пафос-замък
Замъкът Пафос

Баните на Пафос

В района на стария пазар на града се намират прочутите Бани в Пафос. Изградени са по време на османската владеене, а днес се използват за различни културни събития. Изградени са в куполна постройка, разполагаща с цели 33 различни помещения.

Археологически парк

Сгради с уникална изработка, паметници, датиращи от древността до Средновековието и впечатляващи мозаечни подове, показващи сцени от гръцката митология. Това са част от нещата, които можем да видим в Археологическия парк на Пафос, включен в списъка на ЮНЕСКО през 1980 година.

Входната такса е 4,50 евро, работното време в различните сезони на годината може да видите ТУК.

Къде да отидем на плаж?

В самия град едва ли ще успеете да намерите място за плаж, тъй като бреговете са предимно скалисти. Винаги се намират ентусиасти, които да поставят хавлията си върху каменистата почва, но е желателно да знаете, че никак не е удобно.

пафос-средиземно-море
Каменист плаж в Пафос

Корал Бей – Coral Bay beach

На 10 километра от Пафос се намира морският курорт Корал Бей. До него може лесно да стигнете с градския транспорт – билетът е около 1,50 евро.

Пясъкът не е толкова хубав, колкото на родното Черноморие, но е предпочитан. На плажа на Корал Бей може да опитате различни забавления – водно колело, джетове, банани…

Прочети още: Летище Пафос – как да стигнем до центъра на града?

Плажът се води за един от най-добрите в Западен Кипър. Водите са плитки и топли, изключително безопасни за плуване. Подобно на България минава касиер, който събира такса за чадър и шезлонг, разбира се може да се изтегнете и на хавлия на пясъка безплатно.

пафос-корал-бей
Морето на Корал Бей

Какво да хапнем?

По главната крайбрежна улица в Пафос има множество ресторантчета, където може да се насладите на прясна риба и морски дарове. Както и езикът, така и кухнята са предимно гръцка. Цените са доста по-високи, отколкото в Северна Гърция. Например гиросите и сувлакитата в Солун можем да ги купим за 3 евро, докато в Пафос варират около 10 евро.

порция сувлаки

Не пропускайте да опитате местните сирена, най-вече овчето, маслините вината, както и сладкишите, сред които баклавата.

Залезът над Пафос

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

2 Comments

 1. В самия Пафос до хотел Александър има хубав общински плаж. Пясъчен, без миди и камъни.
  Близо до Лунапарка се намира плаж Героскипу.
  По алеята от хотел Александър наляво има още няколко малки пясъчни плажни ивици, които се ползват и от хотелите.
  Цена на сянката из целия Пафос е по 2,50 за чадър и шезлонг.
  Гироси могат да се намерят и за доста под 10 евро. На местата тип бърза закуска с по 3-5 евро.
  В близост до краибрежната алея и автогарата има голям хранителен магазин Папантони, от където може да си купиш малка бутилка вода за 17 цента, голяма за 30.
  Цената на билета за транспорт през деня е 1.60. Шофьорите карат супер бързо.

 2. За мен няма значение колко забележителности има, важното е да има палмички и море

Write A Comment