Остават броени часове до края на 2019-а и е време за традиционната равносметка. 2019 година беше първата цяла за блога, който стартира в края на предходната. В началото на годината блогът получи своето ново име – World 2 Explore и нов облик. Ето някои от любимите ми места, които успях да посетя през 2019 година.

1.Братислава, Словакия

Словашката столица е сред подценяваните европейски столици, но тя има с какво да изненада. Братислава е град, който пази много история, част от която може да бъде видяна в музеите, поместени в замъка над града. От него, при хубаво време, може да се видят други две страни – Австрия и Унгария.

dunav-castle-bratislava
Панорама от Замъка на Братислава

Старият град на Братислава е събрал някои от големите забележителности, както и много традиционни словашки заведения, в които да се насладите на местните специалитети. Словакия е част от еврозоната, но въпреки това цените са изключително достъпни и за българите, което е допълнителен плюс.

2.Виена, Австрия

Столицата на Австрия е сред най-красивите и уредени градове. Не е случайно, че няколко пъти е носител на титлата „Най-добър град за живеене в света“. През който и сезон да посетите Виена, няма да сгрешите. Разбира се, за предпочитане е през по-топлите месеци, когато градът е зелен и наистина много красив.

vienna-austria
Виена е сред най-красивите градове в света

Слезте до центъра на града с метрото, излезте на станция „Св. Стефан“ и веднага ще ахнете пред невероятната катедрала. Загубете се по улиците и правете селфита пред някои от най-изящните европейски сгради, някои от които са дворци. Хапнете виенски шницел, опитайте прочутата им торта в някоя виенска сладкарница.

3.Киев, Украйна

Украинската столица Киев е невероятна. В нея дълго ще траят следите на бившия Съветски съюз, но ясно се вижда и нахлуващата европейска вълна. Визите за Украйна отпаднаха и през пролетта на 2019 стартираха полети от София до Киев.

украйна-киев
Няколко фонтана украсяват централния площад на Киев

В града има десетки невероятни православни църкви и манастири, може да плавате с корабче по река Днепър, да се спуснете до най-дълбоката метростанция в света и да опитате местните специалитети. Е, последното не успя да ме впечатли особено.

4.Чернобил и Припят, Украйна

Чернобил е сред най-популярните дестинации през 2019 година. 33 години след аварията HBO наводни атомната централа с туристи заради поредицата си. Посетих Чернобил и Припят в средата на месец май, ден след излъчването на втория епизод на мини сериала.

turisti-chernobyl
Гледка към четвърти реактор

Мнозина намират за странно и дори плашещо да се посети централата, но днес радиацията около реактора е изключително ниска. Дори обядвахме в стола на АЕЦ Чернобил. По-впечатляващото за мен бе в Припят – град, превърнал се в истински призрак.

5.Лвов, Украйна

Ако имам личен топ 5 на най-красивите градове, които съм посетил, то Лвов ще е в челната тройка. За съжаление прекарах едно денонощие в него, но това е повод да се върна отново. Безспорно това е най-красивият украински град, наричат го столица на кафето.

lvov-lviv-ploshtad
Площад „Ринок“

Заради близостта си до Полша, Лвов е по-скоро западно европейски, отколкото съветски град. Архитектурата и дори хората са съвсем различни от тези в Киев.

1 2

Write A Comment