Киев е сред най-красивите европейски градове. Въпреки че Украйна не е привлекателна като дестинация, трябва поне веднъж да посетите нейната столица. Като повечето хора тръгнах с много резерви и се бях настроил за една все още социалистическа страна, едва ли не държава от третия свят.

От година Украйна е много по-достъпна за българите. Вече можем да влизаме на нейна територия единствено с международен паспорт. Нискотарифна компания, обслужваща и летище София, вече предлага евтини полети до Киев. Цената на билета варира от 15 до 50 евро, трябва просто да следите промоциите.

Съветвам ви да си разпечатате всичките си резервации – за хотели, коли под наем или за атракции. Украинските митничари със сигурност ще ви задават въпроси, свързани с повода и продължителността на вашия престой на тяхна земя. Бъдете спокойни и отговорете, че сте туристи и сте дошли, за да разгледате Украйна.

Настаняване

Препоръчвам ви да се настаните в хотел. Може да използвате платформата Booking, ако нямате регистрация, използвайте линка в края на публикацията, за да получите 10% обратно. Не ви препоръчвам в Киев да използвате другата любима платформа Airbnb. Прочетох много мнения на ужилени българи, които са били измамени. Все пак Украйна не е в европейския съюз.

Киев-Украйна
Гледка от хотелската стая

Съветвам ви също да се ориентирате към хотел, който предлага плащане в момента на настаняване, а не предварително. Четете ревютата на всеки хотел, оценките и дребния шрифт. Първата ми нощувка беше кошмарна, настаниха ме в стая без прозорец. За щастие следващите вечери бях в стая на 26-я етаж с уникална гледка.

Цените на хотелските стаи за двама в Киев варират между 50 и 100 лева за 3 или 4-звезден хотел. Ще ви направи впечатление, че има изключително много високи сгради в столицата на Украйна, така че има вероятност и вие да получите стая с добра гледка.

Храната

Лично на мен украинската кухня изобщо не ми хареса. Част от нещата, които опитах, просто ги изхвърлих. Това донякъде си е традиция – българите не харесват украинската и руската кухня, а украинците и руснаците мразят българската. Е на някои от вас може и да му хареса, въпрос на вкус.

В повечето случаи залагах на сигурното

Забелязах, че повечето хора хапват борш, но аз така и не се престраших да си го поръчам. Някак си комбинацията между телешко месо, зеле, цвекло и вода не ми се стори апетитна, но на вас може и да ви хареса.

Внимавайте с хлебчетата, ако сте почитатели на хляба. Приятелите, с които бяхме заедно в Киев, си бяха взели различни – имаше варенки, както и с пълнеж – кайма и какво ли още не.

Мога да призная на украинците, че са добри поне в десертите. Тези, които опитах, бяха наистина страхотни. Ако сте фенове на сладкото, задължително посетете някоя сладкарница в Украйна.

Бюджетът

Преди да замина всеки ми казваше да съм спокоен, в Киев било супер евтино. Едва ли не на половината в София. Истината обаче се оказа съвсем различна. Два дни преди края на украинското ми приключение останах без пари в кеш, добре че имах дебитна и кредитна карта. Още по-добрата новина е, че в Киев навсякъде можеш да платиш с карта, което си е приятна изненада.

Най-евтиното безспорно е градският транспорт. Билет в автобуса, тролейбуса и метрото струва 8 гривни или 53 стотинки. Ако използвате метро, там не се продават билети, а жетони. Може да си купите само един, тъй като всяка станция си има оборотни. Иначе наземният транспорт е с билети, като си има кондуктори, които ги продават. Препоръчвам ви да използвате предимно метрото, защото в централните части на Киев задръстванията са кошмарни.

metro-kiev
Влаковете винаги са препълнени

Цените в магазините са подобни на българските, някои продукти може да са с няколко стотинки по-евтини, но това е изключение. Много по-евтини са цигарите. Цената на една кутия варира около 4 лева. Ако решите да се храните в заведения, както направих аз, пригответе си повечко пари. Ако седнете в заведение около „Майдана“, пригответе още повече пари.

Относно забележителностите. Пригответе се да плащате за всичко. Всички музеи имат входове, а в някои и отделните атракции имат допълнителен. Разбира се, има и безплатни неща, които може да направите в Киев. Ще ви представя някои от основните неща, които може да видите в Киев за уикенд. Ако разполагате с повече време, може да съчетаете с пътуване до друг град. Аз пътувах до Лвов и бях много впечатлен от него.

Забележителности

Да, Киев наистина е уникален град, богат на история, дух и забележителности. Използвайте времето си в столицата на Украйна, за да успеете да се потопите максимално в местната култура. Ето някои от основните неща, които да посетите.

Киевско-Печорска лавра

Всеки свързва украинската столица Киев с онези църкви със златните кубета. Всъщност това не е просто църква, а манастирският комплекс Киево-Печорска лавра. Той е един от най-старите древноруски манастири – издигнат е през XI век. Княз Ярослав Мъдри се смята за негов създател.

kievsko-pechorska-lavra

Местните го определят за духовна люлка на украинската култура и смятат, че мястото, където е изграден комплексът, е посочено от Бога. Намира се в гористите склонове над пълноводната река Днепър, която разделя Киев на две.

Как да стигнем до него?

Комплексът разполага с два отворени за туристи и поклонници входа. Първият вход към манастира се намира в близост до крайната спирка на обществения транспорт в Киев.

за да влезете в комплекса, трябва да платите входна такса. В момента тя е 40 гривни, което е около 2,60 лева. Ако искате да се качите до високата камбанария, ще трябва да се разделите с още 65 гривни, което е малко над 4 лева. Препоръчвам ви да се качите, отгоре се открива невероятна гледка към Киев и река Днепър, която разделя града. Разбира се, камбанарията не е за всеки. Изкачването става по тесни стълби, по които е възможно да ви се завие свят.

Най-дълбоката метростанция в света – „Арсенална“

Винаги съм си мислил, че най-дълбоката метростанция в света се намира в някоя развита държава – САЩ, Великобритания, Китай… С изненада научих, че тя е в украинската столица Киев. Това беше една от забележителностите, които задължително исках да видя, когато посетих града.

Метростанциите в Киев много приличат на тези в Москва. На входа на всяка станция те посрещат тежки и летящи врати, които застрашават живота на всеки, който влиза или излиза. Бъдете много внимателни, когато влизате или излизате! Прави впечатление, че всички са изключително дълбоки и отнема много време да слезеш до всяка една от тях. Доста старички, носещи духа на социализма.

украйна-kiev-metro-arsenalna

Метрото в Киев е като подземен град, свързващите станции са като тунели, има много надлези, които играят ролята на топла връзка. Но ще се справите, просто следвайте табелите. Причина за дълбочината на метростанциите е релефът на Киев, който е доста хълмист, а река Днепър го дели на две. Това налага изобретателност в изграждането на транспортната схема.

Колко е дълбока?

Метростанция “Арсенална” е открита през далечната 1960 година и носи името на киевската фабрика “Арсенал”, която се намира недалеч от нея. Най-дълбоката станция в света се намира на 105 метра под земята. Входът е на върха на стръмна долина край Днепър. За да слезете или да се качите до и от станцията трябва да ползвате два ескалатора. Те са разделени на две нива. Слизането продължава повече от 5 минути.

Авиомузеят в Киев

Авиомузеят в Киев е най-големият исторически и технически музей не само в Украйна, но и в цяла Източна Европа. Тържествено е открит през 2003 г. по повод 100-годишнината от световната авиация и 80-годишнината на Националния авиационен университет в Киев. Музеят е разположен на територията на бивша авиационна база за обучение.

Броят на експонатите непрекъснато расте. Ако в началото е имало едва 33 машини, то днес можем да видим над 90 самолета, хеликоптера и безпилотни летателни апарата, които са били в експлоатация на ВВС на СССР и независима Украйна, или са експлоатирани в граждански въздушен флот.

украйна-aviomuseum-kiev
Входът на авио музея

Авиомузеят в Киев не работи през цялата година, затова ако сте фенове на авиацията, ще трябва да съобразите посещението си в украинската столица. Музеят е отворен през месеците от април до октомври. Отворен е всеки ден от сряда до неделя, като във вторник работи само касата – от 10:00 до 19:00 часа.

Колко струва?
  • нормален вход – 60 гривни;
  • вход за студенти, ученици и пенсионери – 40 гривни
  • Разглеждане на самолет-музей отвътре – 20 гривни на експонат
  • Общ билет – 100 гривни – осигурява достъп до целия музей, както и разглеждане на достъпните самолети и вертолети отвътре.
  • Обиколка с гид на английски език – 600 гривни
  • професионална снимка или видео с техника на музея – 500 гривни

Разходка с кораб по Днепър

Разходката с корабче по Днепър е задължителна, поне според мен. Какво по-хубаво да отделите един или два часа, за да видите красотата на Киев от друг ъгъл. Корабчетата тръгват от речната гара (Вокзал). От борда им може да видите някои от забележителностите на Украйна, докато пиете бира или кафе.

Има различни компании, които предлагат разходка с корабче, като всяка предлага различни цени, продължителност и часове на тръгване.

украйна-киев-днепър
Поглед от круизния кораб към един от многото мостове над Днепър

Аз оставих плаването по Днепър за последния ден в Киев. До полета ми към София оставаха едва 4 часа, което е свръх малко, имайки предвид колко неща трябваше да свърша още и какво разстояние да измина. Въпреки това се качих на корабче, предлагащо 60-минутна разходка и не съжалявам. Цената беше 200 гривни, което е около 14 лева. На борда се предлагат различни напитки и храна.

От корабчето се виждат плажовете около река Днепър, на които може да се излегнете и да съберете тен, ако е хубаво времето.

Ако не ви се качва на корабче, може да се разходите по брега, има страхотни алеи.

Нощен „Майдан“

Едно от нещата, които трябва да направите, е да се разходите из нощен Киев. Столицата на Украйна е уникално красива, когато слънцето се скрие. На централния площад „Майдана“ се включват светлините на фонтаните, включват се колоните и водата започва да танцува в такт с музиката, докато различни артисти танцуват около вас.

Киев-Майдан
Нощем на „Майдана“

Това е момент, който трябва да изпитате. В първите минути не можех да повярвам, че на това място, на което днес се забавляват буквално хиляди млади украинци, преди години беше арена на кървави събития.

Църковен тур

В Киев има десетки църкви, всички направена със златни или позлатени кубета. Може да отделите няколко часа или цял ден, за да обиколите част от тях, поне тези, които се намират в централната градска част.

kiev-sveta-sofia
Църквата „Свети Андрей“

Задължително посетете църквата „Света София“, „Свети Андрей“, „Михайловски Златовръх манастир“, църквата „Свети Владимир“. Със сигурност ще ви впечатли архитектурата им.

Паметникът на Родината

Паметникът на Родината е важен символ за Киев. Вижда се отдалеч, а на живо е още по-величествен и масивен. Монументът представлява жена с меч, издигната на 102 метра. Това е един от най-високите паметници от целия свят. По-висок е от Статуята на свободата в Ню Йорк. Паметникът тежи цели 450 тона.

В основата на паметника се намира музей, посветен на “Втората световна война”. Входът е 10 гривни, ако искате да се качите в някои от военните самолети и вертолети, се плаща по още 10 гривни.

kiev-monument
Паметникът на Родината

Разбира се, с това не се изчерпват всички забележителности. В Киев може да откриете още много. Съветвам ви от станция „Арсенална“ да завиете надясно. Ще стигнете до президентството – „Марински дворец“, наистина много красива постройка. Вляво от нея е парламента – Върховната рада. Недалеч от тях е сградата на правителството, която ще ви очарова с внушителните си размери.

И не забравяйте да оставите няколко забележителности за следващия път. Столицата на Украйна заслужава да бъде посетена отново.

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

2 Comments

  1. Киев е магичен град, хем е соц, хем е и модерен. Съвсем наскоро го посетих и съм доста приятно изненадан

Write A Comment