Чернобил и Припят са най-търсените и споделяни дестинации от месеци. Всички искат да посетят историческата централа, но на някои не им стиска, а на други им се вижда скъпо. Видях, че туроператорите предлагат организирана екскурзия, но под 750 евро така и не намерих. Аз посетих Чернобил и Припят само преди месец и пътуването ми излезе много по-евтино. С тази статия ще помогна на всички желаещи да посетят реактора и Припят, сами да си организират пътуването без да харчат излишни пари.

Самолетни билети

Най-важното е да намерите самолетните билети и спрямо тях да изберете дата. Планувайте пътуването си в рамките на 2 месеца. Така цените ще са изгодни. Една от нискотарифните авиокомпании, обслужваща и София, предлага евтини самолетни билети.

Средно билетите за отиване и връщане до Киев са около 50 евро. Или за 100 лева ще летите до украинската столица, че и ще се върнете. Разбира се, има голям шанс да уцелите и по-ниски цени. Някои успяха за закупят за по 5 евро полет.

Прочети още: Летище Бориспол – как да стигнем до центъра на Киев?

Организиране на тура

След като сте си осигурили транспорта до Киев, трябва да се свържете с фирма, организираща турове до Чернобил и Припят. Когато напишете “Чернобил тур” в google ще ви се появят редица фирми, организиращи подобни пътуване. Моят съвет е да заложите на сигурното и официалното, като цъкнете ТУК.

Намерете календара и вижте каква е цената за посещение на този ден, колкото по-рано планирате, толкова ще е по-изгодно. Аз успях да се уредя срещу 80 евро. За месец юли виждам, че цените са 99 долара на ден. Съответно ако изберете двудневна екскурзия, ще платите около 250 евро. Моят съвет е да заложите на еднодневната, няма какво толкова да видите за цели два дни.

Прочети още: Пътуване до Чернобил и Припят – 33 години след катастрофалната авария

След като сте избрали датата, цъкнете върху нея и изберете “Book”. Ще бъдете пренасочени към заявление за пътуване до Чернобилската зона. В него ще трябва да въведете номера на международния си паспорт, датата на раждане, името и гражданството. Последното също влияе на цената.

tadiation-pripyat-chernobyl
Дозиметърът показва каква е радиацията

Може да добавите и обяд срещу 5 евро и гайгеров брояч за 7 евро. Може да си вземете дозиметъра и на място, както направих аз. След като изпратите данните ще получите имейл, в който ще опишат на каква стойност е капарото, което трябва да преведете като потвърждение, както и снимка на международния ви паспорт. Остава да получите потвърждаващ имейл с датата, часа и мястото, от което ще ви вземат, номера на автомобила и телефонния номер на вашия гид.

Хотел

След като знаете датите си на пребиваване в украинската столица, остава да си намерите и къде да отседнете. Ако искате в хотел най-лесно е в Booking. Ако нямате регистрация, цъкнете ТУК и ще получите 10% от сумата след като се върнете. Ако искате апартамент, най-добрата оферта е в AirBnb. Ако нямате регистрация, цъкнете ТУК и ще получите обратно в профила си 76 лева.

Аз заложих на хотелите, защото бях чел, че в Украйна е рисковано използването на AirBnb. Все пак страната не е в европейския съюз и може лесно да бъдете измамени. Съветът ми е да заложите на екстри, даващи свобода – безплатно анулиране и плащане в кеш на място, за да нямате главоболия.

Прочети още: Киев, Лвов и Чернобил – 5 дни приключения в Украйна

Цените на хотелите са подобни на българските. Може да намерите прилична стая за между 50 и 100 лева на вечер. Внимавайте много какви стаи избирате и четете и дребния шрифт. Първата ми нощувка беше в стая без прозорци и беше ужасно преживяване. След това се преместих в стая на 26 етаж с уникална гледка. Цената беше около 80 лева.

Също така трябва да знаете, че има туристическа такса, която не е много голяма. В зависимост от цената на нощувката – около 1 – 2 лева.

С какво да съчетаем пътуването до Киев?

Ако летите с ирландската нискотарифна компания, то няма как престоят ви да бъде под 4 нощувки или 5 дни. Затова е хубаво предварително сами да си направите програмата. Киев е огромен град с много забележителности. Все пак 4 дни са много за него.

kievsko-pechorska-lavra

Докато бях там посетих и най-красивия украински град – Лвов. Проблемът е, че се намира в Западна Украйна, близо до границата с Полша или иначе казано на около 500 км от Киев. Но не се плашете. Стигнах дотам за около 6 часа с украинските железници. Влаковете са страхотни – модерни купета, удобни седалки, място за багаж, контакти под всяка седалка, както и бар, предлагащ храна и напитки.

Цената на билета беше около 25-30 лева в посока, но пътуването си заслужава. Лвов наистина е уникален и неповторим град. Имаш чувството, че си в град като Прага и по нищо не издава, че си в бивша съветска територия.

Също така посетете манастирския комплекс със златните кубета “Киевско-Печорска Лавра“. Слезте и се качете до метростанция “Арсенальна” – дълбоката в света. Разгледайте авиомузея в Киев, в който са събрани самолети и вертолети от епохата на СССР. Качете се на туристическо корабче и се насладете на Киев, докато плавате по Днепър. Отделете и някоя вечер за разходка по “Майдана” – централния площад, където вечер се събирах хиляди, за да наблюдават танцуващите фонтани.

Прочети още: Лвов – съвети и забележителности за един ден

Ако успеете да направите всичко това, ще похарчите между 800-1000 лева, което си е почти двойно по-малко от парите, които бихте дали на туроператорите, но ще видите поне 4 пъти повече.

Надявам се да съм ви бил полезен и да успеете сами да се справите. Ако имате допълнителни въпроси, задайте ги в коментарите!

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

Write A Comment