Застраховката е най-подценяваният ресурс при пътуване. Голяма част от пътуващите приключват подготовката за дадена дестинация или маршрут след резервация на транспорт и място за настаняване. А това дали ще са застраховани, сякаш не е важно. В много случаи “треторазрядните” ангажименти се оказват най-важните.

В последните години пътуването до екзотични дестинации стана много достъпно. Това е страхотно, но щом има екзотика, има и опасности, за които трябва да сме подготвени.

Защо наистина е важно да сме застраховани?

Да отидеш до Тайланд, Бали или Малайзия вече не е труднопостижима цел. С всеки изминал месец цените на самолетните билети падат. В Азия може да видите навсякъде маймунки, които се движат свободно. Решавате да погалите сладкото животинче, но то ви ухапе…. Същото може да се случи и със змия. Какво следва? Нужда от незабавна лекарска помощ, медикаменти… И за всичко това ще трябва да платите от джоба си? Да, ако нямате застраховка.

В много големи градове цари престъпност, а джебчии дебнат отвсякъде. Това се случва и в Европа, качете се на метрото в Рим и ще го усетите. Ще останете без пари, без документи…. Какво следва? Не може да напуснете страната, нямате пари да си платите за временен документ… Все неприятни ситуации.

Прочети още: Кога и как да търсим обезщетение при закъснял полет?

Има стотици лоши примери с изгубени или откраднати багажи. Ако в куфара ви има само дрехи, ще ги преживеете. Но ако пък те са от последната колекция на световен дизайнер, ще ви заболи повечко.

застраховани-летище-airport

Какво покриват застраховките при пътуване?

Всяка застрахователна институция предлага различни пакети, които са и на различни цени. Каквито и да са сумите, те ще са стотици пъти по-малки от реалните разходи, които може и да имате при неприятност.

  • Здравна застраховка за чужбина – прегледи, изследвания, хирургична намеса, лечение;
  • Медицински транспорт;
  • Репатриране на тленни останки;
  • Издирвателни мероприятия;
  • Спешно стоматологично лечение
  • Застраховка при кражба или загуба на багаж;
  • Медицински транспорт
  • Правни услуги
  • Застраховка при отмяна на пътуване при болест, злополука;
  • Възвръщане разходите за неконсумирани услуги при прекъсване на пътуване

Преди всяко пътуване си правя задължителна застраховка, като най-често залагам на покритие от 10 000 евро, като цената на застраховката за ден е около 1,50 – 2.00 лева. Така за пет дни средно излизат около 5 евро, което не е никак много.

Разбира се, има и много по-евтини и много по-скъпи варианти. Ако имате членска карта към дадена застрахователна институция, цената на застраховката пада още. Някои от дружествата предлагат сключването на застраховки при пътуване и онлайн.

Заложете на спокойна почивка или екскурзия, не подценявайте този важен ресурс, останете застраховани!

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

Write A Comment