Природният парк „Рилски манастир“ е сред най-големите паркове у нас. Територията му изцяло е в една от красивите балкански планини – Рила. Заради близостта си до София е предпочитано местенце за уикенд разходка, отърсване от сивото ежедневие, прекарване на време със семейството, приятелите или домашния любимец.

Кога да отидем?

Паркът може да бъде посетен във всеки един от сезоните. Изключително прохладно през лятото и снежна приказка през зимата. Високите гори, песента на птиците и шумът на водата ще ви оставят без дъх.

park-rilski-manastir-reka
В реките на парка можем да открием 5 вида риби
Как да стигнем до него?

Най-удобно е с автомобил. Намира се на час и половина пътуване от София, като голяма част от пътя е по магистрала. Преминавайки през град Рила от двете ви страни се редуват неповторими гледки.

Прочети още: Рилският манастир – духовната визитка на България

Разбира се, има възможност да стигнете и с обществен транспорт. Всеки ден към Рилския манастир потеглят автобуси от София и Благоевград.

puteka-park-rilski-manastir
Пътеката до Рилския манастир
Какво да видим?

През 1992 година територията на природния парк е обявена за защитена. На нетериторията му се намира резерватът „Риломанастирска гора“. Ако имате възможност за по-дълга разходка, може да видите всичките 28 езера. Ако ви стигнат силите, може да се качите до на-високото от тях е първото от „Дяволските езера“, което се издига на 2445 метра. „Смрадливото“ езеро пък се гордее с постижението за най-голямо високопланинско езеро на Балканите.

Прочети още: Парангалица – идея за уикенд разходка

rekichka-par-rilski-manastir
Шумът на водата привлича отдалеч

Природният парк се гордее със своята флора. В списъка попадат над 1400 вида висши растения, 164 вида мъхове и над 200 вида лечебни растения.

Прочети още: Пещерата и гробът на Св. Иван Рилски – защо задължително да ги посетим?

Няма как да пропуснем и богатството на фауната. Над 200 вида гръбначни животни са обитатели на парка. Сред тях 52 вида бозайници, 5 вида риби, 11 вида земноводни, 12 влегучи и 122 вида птици. Голяма част от тях са включени в Червената книга на България.

park-rilski-manastir-stulbi
В района на парка има изградена инфраструктура
С какво да съчетаем разходката?

Няма как да сте в района на Рилския манастир и да не го посетите. Определян е за духовната визитка на България и задължителна забележителност за чуждестранните ни гости.

Препоръчвам ви да се разходите и до гроба на най-великия ни светец Иван Рилски. Намира се няколко километра над манастира.

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

Write A Comment