Пролетта е в разгара си и мнозина избират да прекарат уикендите далеч от градския шум и натовареното ежедневие. След зимния застой е време да се раздвижим. Едно от предложенията ми за разходка е резервата „Парангалица“, намиращ се в Национален парк „Рила“. Подходящ е за семейна разходка, както и за разходка на домашния любимец. Резерватът е разгърнат на 20% от общата територия на парка. Включен в Списъка на ООН на националните паркове и еквивалентните на тях резервати.

Името

Сигурни сте учудени от странното име на резервата? И аз бях, но се оказа, че има гръцки произход. Преводът на „парангалос“ е забранено или защитено.

Парангалица
В резервата се отглежда и пъстърва
Какво да видим?

В „Парангалица“ можем да видим едни от най-старите смърчови гори не само в България и на Балканите, а и в цяла Европа. Повечето от тях са поне на 200 години. Освен стари смърчове, в резервата можем да открием близо 300 висши растения.

Парангалица
В „Парангалица“ се съхранява една от най-величествените вековни иглолистни гори на Рила

В „Парангалица“ се намират най-големите популации на рилската иглика. Наричат я божествената иглика, заради способността й да оцелява.

Също така има и много животни, защитени и включени в Червената книга на България. Не се изненадвайте ако насреща ви се появи някой кафяв мечок, сърничка, вълк, дива котка или благороден елен. Тишината пък се нарушава от различни птици, като кълвачи и глухар.

Парангалица
Официално е признато, че тук са едни от най-благоприятните условия за развитието на смърча в Европа

Отличава се с различни хидроклиматични, геоморфоложки и геоложки почвени условия, които са предпоставка за развитието на разнообразна растителна покривка.

Парангалица
Най-старото дърво на Балканите

Идея за разходка: Овчарченски водопад и легендата за Горица

stenli
Стенли е сред най-големите почитатели на българската природа
Къде се намира?

Биосферният резерват „Парангалица“ се намира на 30 километра източно от Благоевград, в землището на село Бистрица. Издига се в Рила, като най-високата му точка е на 2475 метра.

Внимавайте

Тъй като този парк все пак е резерват, контролът е изключително строг. Ако искате да погалите сърна или елен, или да „докосвате“ някое дърво, го направете някъде другаде. В противен случай може да се разделите с някой и друг лев като глоба.

Парангалица
Тези гори са истинска приказна феерия с провисналите като гирлянди тънки нишки на брадатия лишей и приземното срастване на някои дървета

Идея за разходка: Панчаревското езеро – да покараме водно колело край София

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

1 Comment

  1. Страхотно е, че все още има такива девствени кътчета в България

Write A Comment