Настаняването в хотелски стаи или апартаменти е основното перо в бюджета на всеки пътешественик. Повечето пътуващи искат да отседнат в луксозно местенце, но срещу по-малко пари, но това не винаги е възможно. Booking е най-популярната компания, предлагаща търговия с пътувания по света. По националност е холандска, но е сред най-големите в бранша в световен мащаб.

Кога използвам Booking?

Аз използвам Booking винаги за сравняване на цени. Когато намеря полет до дадена дестинация на добра цена, винаги отварям платформата и задавам датите и мястото, което искам да посетя. От менюто вляво филтрирам резултатите спрямо какво търся – хотел, апартаменти или къщи за гости. Най-важното за мен е разположението, затова отметвам да ми излязат резултати с оценка за локация над 8 от 10 възможни.

Предпочитам винаги да бъда в центъра на даден град, като по този начин да избегна ненужни пътувания. Все пак голяма част от забележителностите са наблизо, много често централните части са типични старинни, което ги прави привлекателни за приключенците. Когато си в централната част много по-лесно ще се потопиш в местната атмосфера.

Една от любимите ми възможности на Booking е, че мога да филтрирам местата за настаняване по критерии „без предплащане“. Тук е разликата с Airbnb, където задължително се предплаща услугата. Още по-доброто е, че можеш да анулираш резервацията си напълно безплатно до няколко дни преди нощувката, ако изпуснеш срока, ще ти удържат процент, но това става наистина на доста късен етап.

Напоследък предпочитам да отсядам в апартаменти пред хотелски стаи, защото за почти една и съща сума получаваш много повече пространство и екстри, но в много случаи си залагам на Booking.

Защо?

За да се настаним в апартамен чрез Airbnb ще трябва да се уговорим с домакина си за конкретен час, за да ни отвори, покаже мястото и да ни остави ключовете. Ако летим със сутрешен или дневен полет, няма да има проблем, но ако летим с вечерен ситуацията става много по-неприятна. Ако има забавяне на полета още по-зле. Преди година кацнахме в Кипър с близо 2 часа закъснение, малко след полунощ, а трябваше да сме в комплекса между 22:00 и 23:00 часа. Закъсняхме много и се получи неприятна ситуация.

Подобна е и със сутрешните полети, с които трябва да се върнеш. Тогава трябва да излезеш от мястото за настаняване в периода 4:00 – 6:00 часа. Повечето домакини ти казват къде да оставиш ключа при напускане, но има и такива, които искат това да стане лично. Не си представяте как някой ще дойде в 4:00 часа сутринта, защото ти бързаш за полет?

В тези ситуации аз залагам на хотел, защото има денонощно работеща рецепция и няма значение в колко часа пристигам и в колко освобождавам стаята си.

Прочети още: Защо и как да използваме Airbnb при пътуване? + код за отстъпка

Когато пътувам в страни извън Европейския съюз търся съвети за настаняване и се интересувам от евентуалните опасности. Именно заради подобни коментари се отказахме да наемаме апартаменти в Украйна и навсякъде си запазвахме хотели. От много ревюта и коментари разбрах, че не са никак малко излъганите потребители на Airbnb. Взимат им парите, а след това духват или пък апартаментите не разполагат с посочените екстри.

Важно: Когато си харесате местенце за настаняване, винаги четете коментарите. Те са написани от гости преди вас и отразяват реалната обстановка. По същата причина е хубаво и вие да оставяте ревю на хотела или апартамента, за да могат тези след вас да знаят къде отиват.

Как спестяваме с Booking?

Ако нямате регистрация може да се възползвате от моя ЛИНК и след първата си резервация да получите 10% обратно. Например ако запазите в даден хотел 3 нощувки по 50 лева всяка, накрая ще получите обратно 15 лева, което си е добра сделка.

Booking има и програма за лоялност – Genius, която има две нива. В момента аз съм на второто, което е и най-високото.

Програмата за лоялност на Booking

Първото ниво се отваря след втората ви резервация, стига да е през последните 24 месеца. Членството е безсрочно и е безплатно, като ще получите 10% отстъпка от хотели, включени в програмата.

Второто ниво е по-добро, но за да се активира, ще трябва да имате 5 резервации, което не е много като се замислим. Тук 10-те процента за избрани места за настаняване скачат до 15%. Освен това ще получите и безплатна закуска за избрани опции, както и безплатен ъпгрейд на стаята си, когато програмата го позволява.

Ако пътувате с унгарската нискотарифна компания, която изпълнява голяма част от полетите от София, също може да спестите. Как става това? Двете компании са партньори. Когато запазвате нощувки в платформата, трябва да въведете вашия номер на профила в авиокомпанията. След като се реализират нощувките ви процент от сумата ще бъде заредена във вашата сметка, която може да видите на сайта на унгарската компания. По този начин съм успял безплатно да си купя самолетни билети.

И още

В Booking освен нощувки може да намерете полети, коли под наем и трансфери от и до летището. Това го правят търсачките на партньорските компании.

Съветвам ви преди всяка резервация да проверите на няколко места и да запазите най-доброто. Хубавото на Booking е, че може да анулирате резервацията си напълно безплатно, стига да е в допустия срок.

Имате допълнителни въпроси? Задайте ги в коментарите и ще ви отговоря в кратък срок.

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

1 Comment

Write A Comment