Представяте ли си място, от което може да наблюдавате живота в няколко държави? Да, има такова и то е единствено в света – замъкът, издигащ се над Братислава. Градът е столица на Словакия и се намира в гранична зона, което дава уникалната възможност за уникални гледки. Качвайки се до замъка, може наблюдавате какво се случва в словашката столица, както и в граничната зона на Унгария и Австрия.

Замъкът над Братислава е основната забележителност на словашката столица. Посещава се от хиляди туристи и е най-предпочитаното място за селфита и снимки. Аз също си направих. Издига се гордо на града и служи за отправна точка както на местните, така и за гостите. Построен е върху висок каменист хълм. Замъкът е разположен точно над река Дунав, която разделя Братислава на две части.

dunav-castle-bratislava
Панорама от Замъка на Братислава

Представлява масивна правоъгълна сграда, като в четирите му краища са издигнати четири кули. Най-високата е наречена Коронна и е построена през 13 век. Именно в нея се намират кралските бижута.

castle-of-bratislava
Официалният вход на замъка

Главният вход се намира на източната страна на замъка. Влизайки през него виждаме аркаден коридор и голямо бароково стълбище. То ни отвежда до Националния музей на Словакия, чийто експонати са подредени в историческото здание.

Прочети още: Братислава – Гордостта на Словакия

От южната страна на замъка са отделени четири зали на Съкровищницата, отворена през 1988 година. В нея можем да видим колекция на изключително скъпи археологически открития. На третия етаж пък е подредена Историята на Словакия.

castle-bratislava
Замъкът над Братислава

Кога да го посетим?

Замъкът е отворен за посетители всеки ден, като през зимните месеци е от 09:00 до 16:00 или 17:00 часа, а през летните месеци е отворен до 21:00 часа. Повече за работното време може да видите в официалния сайт на замъка.

В далечния 9-и век тук се е намирал римски пограничен пост. Замъкът е няколко пъти опожаряван и разрушаван, но днес е в идеалната си форма. В него се намират Историческият и Националният музеи, разполагащи с над 3 500 произведения на изкуството.

Как да стигнем до него?

До замъка може да стигнем пеша, като се разходите по уникалната уличка Palisady, тръгваща от резиденцията на президента, стигаща до величествения замък. Разбира се, има и градски транспорт, който ще ви отведе до горе.

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

Write A Comment