Европа ни е най-близка и достъпна за екскурзии и почивки. Въпреки това не винаги излиза евтино, но съществуват много варианти, с които да спестим пари. В тази статия ще ви дам 10 съвета, с които да успеете да спестите максимално от бюджета си за пътуване из Стария континент.

Забравете излишните тежки куфари

Заложете на пътуването с ръчен багаж, за Европа е напълно достатъчно. Голяма част от нискотарифните авиолинии, с които най-често пътуваме, искат огромни суми за чекирания тежък багаж. Затова изберете по-евтиния вариант – ръчен багаж. Ако е за няколко дни, може да отидете и само с раница, което ще ви е напълно безплатно. Ако все пак искате да вземете повече дрехи с вас, то ги навийте на руло и ги поставете в раницата.

Обменете пари по-рано

Ако решите да обмените пари, то в никакъв случай не трябва да е на летището, защото комисионните са твърде високи. Затова го направете по-рано или пък теглете от банкомат. Залагайте на тези в банка или в хотел.

Вземете си кредитна карта за пътешествия

Това е техника, която работи отдавна. С нея може да плащате почти всичко, а по-важното е, че няма да ви таксуват за транзакции в чужбина и в различна валута.

Прочети още: Защо не използвам агенция, а сам организирам пътуванията си?

Вървете пеша!

Разходка в Европа с автобус, такси или трамвай е излишно. Красотите трябва да се разгледат, докато се разхождате. Ако отседнете в центъра на някой град, няма нужда да плащате за градски транспорт, защото всичко ще е на една ръка разстояние. Това е и най-добрият начин да се потопите в местния дух, да чуете звуците, да усетите мириса на местната кухня.

Вземете билети предварително

Голяма част от замъците, галериите и музеите имат входна такса. При повечето е желателно да я платим онлайн, защото е доста по-евтино, а и не чакате излишно в опашки. 

Има и безплатни посещения

Ако се разровите предварително в интернет, може да планирате посещения на безплатни обекти. Например Лувърът във френската столица е безплатен след 18:00 часа в петък за всички под 26-годишна възраст и за всички в Деня а Бастилията – 14 юли. Тогава обаче напливът е наистина голям.

Прочети още: Пътуване със самолет – какво да носим задължително на борда?


Хранете се като местен

Може да намерите ресторант или кафене до атракцията, която сте посетили, но цената със сигурност ще е доста по-висока, а вкусът не чак толкова приятен. Направете си разходка до някоя пряка и поискайте съвет от местните къде да седнете да хапнете традиционна храна. Така хем ще се насладите на вкуса, хем ще спестите пари.

Хостелите не винаги са евтин вариант

Много хора разчитат на хостелите, защото са по-евтин вариант. Това не винаги е добра идея, защото делите стая с напълно непознати хора, които не знаете какви са. Може да ви ограбят или пък да хъркат цяла нощ и да не може да си починете. Използвайте други евтини варианти като Airbnb, където може да си изберете на добра цена апартамент. (Ако нямате регистрация натиснете ТУК и ще получите 50 лева обратна при първа резервация). 

Прочети още: 13 грешки, които да не правим, докато сме в Рим

Свалете офлайн карти

Няма смисъл непрекъснато да разчитате на Google Maps или да обикаляте с хартиена карта. Все пак има вариант за офлайн карта, която ще покаже местонахождението ви в реално време. 

Заложете на туристическа карта

Ако искате да се насладите на околностите на дадения град, инвестирайте в карта, която ще ви даде възможност да пътувате с автобус или влак до определени зони. 

Write A Comment