В началото на моето „прераждане“, когато се запалих по пътуванията, залагах на една или друга туристическа агенция. Харесвах си оферта, отивах в офиса им, за да подпиша договора и така приключиха ангажиментите ми към пътуването и настаняването. Казах си, че е супер удобно и неангажиращо и ще продължа да се доверявам на професионалистите. Днес подобна идея я смятам за абсурдна. Нищо лично към туроператорите, това е мое лично мнение и решение.

Когато с приятели решихме да си организираме цялостно пътуване, мисленето ми се промени. Установих, че използвайки услугите на туроператор, единственото, което правя, е да се съобразявам, което най-малко обичам.

Съобразяване с датата

Избрали сте дестинация и искате да пътувате в края на юни, но агенцията предлага екскурзията единствено в началото на месеца или чак през следващия. Защо да се съобразим? Удовлетворете желанието си и изберете сами кога да стегнете куфара си.

Прочети още: Пътуване със самолет – какво да носим задължително на борда?

Съобразяване с транспорта

Когато става въпрос за екскурзии в Европа и близки дестинации на Изток, повечето екскурзии, предлагани от дадена агенция, са с автобус. Пътувах до Будапеща преди години с автобус и повярвайте никак не е за предпочитане. Стоенето дълги часове на една седалка без възможност за раздвижване, освен кратките почивки, е изключително изморително. Освен неудобно е и загуба на време. Ако искате да посетите Западна Европа, то голяма част от почивката или екскурзията си ще прекарате в пътуване. Затова аз предпочитам да пътувам с автомобил или със самолет, в зависимост от разстоянието.

Съобразяване с хотела

Това е друг голям проблем. Съответната агенция ти организира хотел, който да бъде изгоден най-вече за нея. Това не винаги е най-изгодното и удобно за мен. Най-често хотелите са 3* и се намират в периферията на града. Далеч от основните забележителности и трябва да се съобразяваш с градския транспорт, за да стигнеш до някоя точка.

Освен локацията няма как да избереш стаята, която на теб ще ти хареса, както и екстрите, които се предлагат, ако има изобщо такива. Аз използвам платформи като Booking или Airbnb, като се съобразявам с дестинацията. В някои градове или държави е препоръчително в хотели, но в повечето използвам втория вариант – апартаменти, които са много по-големи, удобни, функционални, та дори по-модерни и най-вече – много по-евтини. Ако нямате профил в тези платформи, цъкнете върху линковете по-горе и ще получите обратно 15% или 50 лева.

Ползите

Когато почивката или екскурзията е организирана от самия теб:

 • Сам определяш кога да пътуваш;
 • Избираш колко да продължи пътуването;
 • Определяш вида на транспорта, с който ще пътуваш;
 • Решаваш къде да отседнеш;
 • Не се съобразяваш с група, желанията на останалите и правилата на екскурзовода;
 • Успяваш да видиш много повече забележителности;
 • Много по-лесно се потапяш в местната атмосфера и дух;
 • Харчиш толкова, колкото можеш да си позволиш;
 • Спестяваш редица комисионни.

Прочети още: Виена – какво трябва да знаем за австрийската столица преди да я посетим?

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

5 Comments

 1. Да, това е най- правилният избор. И аз в началото, когато се запалих по пътешествията, пътувах с туристически агенции. Като изключим изморителния и дълъг път с автобус, в който се схващаш от седене на едно място, винаги имаше в групата жени/преди всичко/ развихрили се по магазините и пазарите, които трябваше да изчакваме, объркали се баби, трудно подвижни пенсионери, мрънкащи туристки и т.н. За това реших да пътешествам сам и сега ми е много добре. Аз решавам в кой месец, колко дни, какъв ще ми е бюджетът, издирван в интернет и си нахвърлям забележителностите на лист, мога да обикалям из един град денем и нощем.

  • Браво, това е правилният избор! Особено в периода на пандемията заради коронавируса, когато има голяма вероятност да не се осъществи пътуването, а агенцията да ти мотае парите цяла година.

 2. Аз и моят приятел винаги сами си организираме пътуванията. Наистина е много по-евтино и имаш цялата свобода

 3. Да, има логика в това което казвате, със сигурност излиза много по-евтино ако е без агенция

  • Много по-евтино и по-независимо, просто забравяш за каквито и да е зависимости

Write A Comment