Спа почивките се превърнаха в задължително удоволствие. За щастие в България има много местенца с минерални извори, където всеки може да се поглези заслужено.

България е лидер при дестинациите за балнеолечение и спа туризъм благодарение на над 600-те естествени минерални извори, с които може да се похвалим. На Стария континент единствената страна преди нас в тази класация е Исландия.

Кои са най-подходящите местенца в България, където можем да се насладим на Спа релакс, а и да се подложим на балнеолечение?

Велинград – Спа столицата на Балканите

Когато става въпрос за Спа почивка и минерални извори, веднага се сещаме за Велинград. Не е случайно, че градът е коронован като Спа столицата на Балканите. Именно тук се намира най-големият карстов извор у нас, както и природният феномен Клептуза.

Велинград е най-големият курорт с минерални бани у нас. Водите в града са слабо минерализирани, има наличие на радон в лечебна концентрация.

В родопското градче са издигнати десетки хотели, в които може да се отдададете на спа процедури.

Сапарева баня държи европейски рекорд

В центъра на Сапарева баня се намира единственият на Балканите активен геотермален гейзер. Той държи уникален рекорд – най-горещият минерален извор в Европа – цели 103 градуса по Целзий.

Сапаревската минерална вода е бистра, безцветна, с мирис на сероводород, хипертермална, хидрокарбонатна, сулфатно-натриева, флуорна, силициева и сулфидна. Съдържанието на сероводород е 15,5 mg/l.

Според специалисти тя лекува болести на опорно-двигателен апарат – артрити, артрози, възпалителни и дегенеративни заболявания на ставите, травми, състояния след счупвания, болест на Бехтерев, подагра. Също така помага при  дискови хернии, дископатии, полиневропатии, възпаление на нервните коренчета и плексоси, отравяния със соли на тежки метали. Полезна и на горните дихателни пътища – синуити, фарингити, трахеити и поражения на централната нервна система-рехабилитация след мозъчни инсулти.

сапарева-баня-минерални
Гейзерът в Сапарева баня

Павел Баня

Курортът е посещаван най-често за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат, централната и периферната нервна система, ортопедо-травматологични заболявания.

В Павел Баня има девет хидро-термални извора, като в седем от тях тепмпературата достига до 50-61 градуса. Водите са ниско минерализирани и слабо алкални.

Сандански

Сандански също е носител на европейско признание. Градът е смятан за най-добрата естествена лечебница на бронхиална астма на Стария континент.

В района на Сандански има над 80 термоминерални извора, а температурата им варира между 33 и 83 градуса.

Нареченски бани

Популярна дестинация за лечение и профилактика на функционалните разстройства на нервната система. Нареченските бани са подходящи и за хора със сърдечно-съдови заболявания.

Тук извиращите минерални води са слабоминерални, хипотермални, безцветни и без мирис. В района се намира „Очното изворче“, което е с по-висока радиоактивност на минералната вода и е подходящо за промивки при очни заболявания.

Хисаря

В Хисаря има 22 минерални извора, чиято температура варира между 37 и 52 градуса. Водата е подходяща за пиене, тъй като е слабо минерализирана.

Тук е най-подходящо за лечение на жлъчни, стомашно-чревни, чернодробни, бъбречни, урологични заболявания, както и такива на опорно-двигателния апарат.

Девин

Девин може да се похвали с неизчерпаем ресурс от минерални извори, както и с невероятна природа. В курортното градче температурата на водата в отделнтите извори варира между 37 и 44 градуса.

Водата има питейно и инхалационно приложение. Полезна е при заболявания на дихателна система от възпалително, алергично и токсично естество.

Прочети още: Термалните бани “Сечени” в Будапеща – задължително удоволствие за всеки

Поморие

Черноморското градче е черешката на тортата в тази класация.

Ако търсите тук минерална вода, тя е по-рядко срещана, но Поморие е известен като най-големия калолечебен курорт в България. Лиманната лечебна кал, добивана от соленото езеро, е сред най-добрите в целия свят.

Тук се лекуват заболявания на опорно-двигателния апарат, хирургически и травматични, гинекологични, сърдечно-съдови, чернодробни и други заболявания.

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

1 Comment

  1. Маринела Reply

    Има един хотел в Павел Баня, който е невероятен

Write A Comment