Румъния е популярна със своите замъци, но не по-малко атрактивни са и солните мини, част от които са превърнати в истински атракции. Именно към една от тях се насочихме през уикенда с екипа на Alexandra Travel. Солната мина „Унирея“ се намира в малкото градче Сланик (Slănic), разположено на 100-ина километра северно от Букурещ и на 44 км. от областния център Плоещ.

Мина „Унирея“ разполага с 14 огромни помещения във формата на трапец, заемащи около 80 000 кв. метра площ. От тях през годините е добита близо 3 млн. куб.м. сол. Въпреки че не харесвам математиката, цифрите за тази мина са задължителни, за да добиете представа за нейния мащаб.

Виж също: Брашов – какво да видим и правим за един ден в най-красивия румънски град

Помещенията, които са отворени за посещение, се намират на 208 метра под земята, като височината им е 54 метра, а ширината около 32 метра. В нея наистина може да се почувствате твърде малки, но все пак това е и най-голямата солна мина в Европа.мина унирея mina unirea

Мината работи като такава в периода 1943-1970г., когато е превърната  в туристическа атракция. Тогава посетителите са били спускани с асансьорна „клетка“ през добивна яма. Колкото и вълнуващо да звучи, днес слизането в мината е доста по-скучно, тъй като вътрешният асансьор е развален.мина унирея mina unirea

За целта от билетната каса тръгват през няколко минути бусчета, които те отвеждат до входа на галериите, превърнати в атракция.мина унирея mina unireaмина унирея mina unirea

Обиколката на тази впечатляваща солна мина отнема около час или два часа, през които може да се отдадете и на предимствата на соления въздух.

Големите помещения имат постоянен микроклимат, а температура през цялата година е 13°C. Затова е препоръчително да се облечете с по-топли дрехи. Влажността е около 60% и солените аерозоли оказват терапевтичен ефект върху здравето. Солната мина се използва и с рекреационни цели, както и за лечение на респираторни заболявания.

Какво да правим в мина „Унирея“

По-известните румънски мини впечатляват с атракции. Въпреки че мина „Турда“ успя да се наложи като най-популярна заради многото си атракции, то и галериите на „Унирея“ предлагат различни забавления, особено за най-малките.

мина унирея mina unirea

В мината са изградени детски площадки с пързалки и люлки, спортни игрища, игрища за волейбол, хандбал, тенис кортове, картинг и минифутбол, има билярдни маси, тенис на маса.  В една от галериите има и  планетариум с 4D прожекции. Билетите за тях се доплащат допълнително.

В средата на мината е разположен и бюфет, от който може да си вземете напитки, нещо за хапване, както и сувенири и разбира се сол.мина унирея mina unirea

В една от залите може да видим бюстове, изградени от сол на някои от най-популярните герои, свързани с историята на Румъния.

Виж също: Уикенд в Румъния: Брашов и замъците в Бран и Синая

Таванът на мината е ограден с дървени коридори по целия периметър. Те се използват за движение на персонала при извършване на периодични проверки на устойчивостта на повърхностите на рудника.мина унирея mina unirea

мина унирея mina unireaмина унирея mina unireaмина унирея mina unireaмина унирея mina unirea

Входни такси: 45 леи на възрастен (към март 2023г), което е около 18 лева. Има и намаления за пенсионери и учащи.

До касата на мината има малък пазар за сувенири, от който освен магнити може да вземете и различни предмети от сол.

*Препоръчвам да си носите леи, тъй като на пазарчето не се приема плащане с карта. Терминалът на касата на мината отказа плащането, но пък в самата мина плащах с карта. За щастие в близост имаше банкомат.

мина унирея mina unirea

Как да стигнем до солната мина „Унирея“?

Мината се намира на 200 километра от Русе, а пътят до нея от дунавския град е около 3 часа. След като подминете Букурещ, трябва да продължите на север към Плоещ. Оттам да се отбиете и продължите по пътя за Сланик.

Най-удобно е с личен автомобил, но има и обществен транспорт, но с него пътуването ще се удължи значително заради прекачванията между Букурещ, Плоещ и Сланик.

Ние заложихме на организирана еднодневна екскурзия с Alexandra Travel, от която останахме изключително доволни. Цената на пътуването е достъпна, като осигуряват транспорт до мината и професионален екскурзовод, който разказва историята на Румъния и забележителностите. В цената на екскурзията е включено и посещение на Музея на часовниците в Плоещ, както и панорамна обиколка на столицата Букурещ.

С какво да съчетаем посещението на мина „Унирея“

Мината е изключително атрактивна, но не е достатъчна за запълване на един пълноценен ден. Затова ако пътувате самостоятелно, трябва да потърсите и още някоя атракция наблизо. Близкият град Плоещ предоставя множество музеи и заведения.

Ако пътувате с организирана екскурзия от Alexandra Travel, то в цената за нея е включен:

Музеят на часовника „Николае Симаче“музей на часовника плоещ muzei chasovnik plosesht

Той е основан през 1963 г. от професор Николае Симахе и илюстрира еволюцията на средствата за измерване на времето за период от над 400 години. Днес в него са подредени над 300 експоната, като може да видим слънчеви часовници, пясъчници, горящи часовници, джобни, вътрешни и пътни часовници, любопитни часовници, морски хронометри, с декоративен репертоар, характерен за епохите, в които са създадени.

Входният билет варира между 8 и 30 леи, в зависимост от това дали искате беседа.музей на часовника плоещ muzei chasovnik ploseshtмузей на часовника плоещ muzei chasovnik plosesht

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

Write A Comment