С малък напредък Румъния продължава да се утвърждава като апетитна туристическа дестинация за българите. Дали от даденост, че ни е под ръка, или от подценяване, по-голямата част от сънародниците ни не оценяват невероятните забележителности и природни дадености на северната ни съседка. Повечето свързат Румъния със столицата Букурещ, но всъщност истинската й красота е малко по на север – Трансилвания.

За разлика от България Румъния е богата на замъци и има какво да предложи, дори за един уикенд. В разгара на това лято се насочихме в края на седмицата към Дунав мост при Русе, а след по-малко от час бяхме и в столицата Букурещ, която вече не ми е толкова интересна, тъй като съм бил няколко пъти. Насочихме се на северозапад, за да разгледаме част от известните румънски замъци.

Бран

Първата ни спирка е селцето Бран, добило световна популярност със своя замък, който гордо се издига над населеното място. Бран се намира на около 190 километра от столицата Букурещ, но се пътува по-бавно заради планински участък.

Замъкът се свързва основно с граф Цепеш, по-известен като Дракула. Филмът за Дракула помага изключително много на селото, което всеки ден посреща стотици туристи от целия свят.

Въпреки че замъкът е известен с граф Цепеш той е много по-стар. За първи път се споменава в румънската история в документи от 1377 г.  Тогава саксонците от Кронщат го построяват и превръщат във военна крепост, стояща на източната граница на Трансилвания, построена върху стръмна скала между Магура и Деалул Четати.zamukut bran drakula замъкът бран дракула румъния

През годините замъкът се е ползвал за различни нужди до 2009 година, когато е официално открит като туристическа атракция. Повече за самия замък, историята с граф Дракула, цените и работното време, може да откриете в публикацията за най-популярната забележителност в Румъния:

Виж също: Замъкът Бран и легендите за граф Дракула

Съветвам ви да пристигнете максимално рано, защото автобусите с туристи изсипват огромно количество хора и се извиват дълги опашки. Стаите в двореца са малки и не е особено приятно, особено по време на юлската жега.

В двора на замъка има невероятен парк, където може да си спретнете пикник. Разбира се, пред двора на атракцията има множество заведения, където може да обядвате или вечеряте. Като най-туристическото място в цялата страна е нормално и цените да са малко по-завишени.zamukut bran drakula замъкът бран дракула румъния

След като обядвахме обиколихме пазарчето, което съпровожда пътя до замъка, взехме задължителните магнити и няколко сувенира и се насочихме към Брашов.

Разстоянието между Бран и Брашов е 30-ина километра. Градчето ме изненада повече от приятно и засега това е любимият ми румънски град, който не прилича на никой друг в северната ни съседка.zamukut bran drakula замъкът бран дракула румъния

Какво да правим в Брашов за няколко часа?

Разгледайте центъра.  В центъра на Брашов има какво да се види. Площадът на съвета (Piata Sfatului) е главният площад в историческия център на града и е добро място за започване на разходката. Заобиколен е от красиви исторически сгради, Черната църква (която всъщност не е черна) и планината Тампа, издигаща се отзад. Отделете няколко минути, за да посетите Черната църква.

брашов brasovбрашов brasov

В близост се намира най-тясната улица в Румъния, която е и сред най-тесните в цяла Европа – Strada Sforrii. Широка е само 1,32 метра и през средновековието е била използван като проход за пожарникарите.

брашов тясна улица brasov

За съжаление над града се появиха черни облаци, докато обикаляхме из историческия център. Минути по-късно заваля дъжд и решихме да отложим за друг път разглеждането на градчето. Седнахме в едно от многото кафенета на главната улица, на която има и страхотни заведения.

брашов brasov

При хубаво време задължително вземете лифта и се качете до планината Тампа и буквите, изписващи името на града в холивудски стил. Със сигурност от върха стават страхотни снимки. Планирам при следващото си посещение в Брашов да отделя няколко часа за сафари в планината в търсене на карпатски мечки. На много видеа в YouTube може да видите срещите на влогъри с тях.брашов brasov

За съжаление времето напредна и трябваше да поемем в обратна посока. На 50-ина километра от Брашов се намира един от най-добрите румънски зимни курорти – Синая, където отседнахме в хотел. За щастие времето беше с нас и успяхме да се разходим вечерта по главната улица и местния парк.

Чистият планински въздух отвори апетита и седнахме в един от ресторантите, който ни привлече с препълнени маси. Заложихме на традиционната румънска кухня и задължителните сарми и мамалига. Ако сте фенове на кебапчетата, трябва да сте леко внимателни, тъй като румънските са по-различни. Наричат ги мичи и са от телешка, свинска и агнешка кайма, има и чесън.

Замъците в Синая

На следващия ден след закуска се насочихме към двата замъка край Синая – величественият Пелеш и по-малкия Пелишор. Първият е смятан за румънския Версай, но за мен лично е твърде претрупан и мрачен, но пък Пелишор успя да ме грабне. В една от стаите все още е сърцето на кралица Мария. В отделните публикации в блога може да открието информация за историята на двата замъка, както и входните билети и работното време.замъкът пелеш zamukut peles

След изморителните обиколки на замъка и двореца се отправихме към близката сладкарница, на чиято тераса може да се почувствате като дворцови особи. Ако искате да си купите сувенири, избягвайте официалния магазин в двореца Пелеш и се разходете по алеята надолу, където се намира скрито пазарче. Там цените са в пъти по-ниски, а изборът е много по-голям.pilisor пелишор

Тръгвайки в посока Букурещ се отбихме в Синайския манастир, построен в края на 17-и век от румънския княз Михаил Кантакузино. Всъщност град Синая е възникнал около манастира.

На територията на манастира има две църкви – Старата църква и Новата църква. И двете се смятат за исторически паметници. Старата църква изцяло е украсена с древни фрески – не само отвън, но и отвътре. Старата църква е построена през 1695 година. Новата църква, известна още и като Голямата църква, е била построена през 1846 година.

Манастирът Синая се смята от православните християни за едно от най-популярните свещени места в света. В него се съхраняват ценни книги, а също така и много скъпи бижута, които са били притежание на рода Кантакузино.

Уикендът завърши с вечеря в стария град на румънската столица Букурещ.

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

Write A Comment