Разположен в сърцето на Трансилвания, Брашов е очарователен средновековен град с много богата история. За съжаление разполагах само с няколко часа, за да разгледам града, докато обикалях част от замъците в района.

Брашов е сравнително малък и може би един цял ден ще е напълно достатъчен. Ето какво да правите, ако планирате да посетите този прекрасен град, който определено е едно от най -добрите места за посещение в Румъния.

Разгледайте центъра

В центъра на Брашов има какво да се види. Ако искате да научите повече за историите зад сградите, можете да направите безплатна пешеходна обиколка.

брашов brasov

Площада на Съвета и Черната църква

Площадът на съвета (Piata Sfatului) е главният площад в историческия център на града и е подходящо място за стартиране на обиколката. Заобиколен е от красиви исторически сгради, сред които Черната църква (която всъщност не е черна) и планината Тампа, издигаща се отзад.

Уикенд в Румъния: Брашов и замъците в Бран и Синая

Посещението на Черната църква всъщност е задължително, ако сте в града. Тя е сред най-впечатляващите религиозни сгради в Румъния.  Строежът й започва през 14-ти век като римокатолическа структура и е известна като църквата „Света Мария“. Тя е построена на мястото на друга по-стара църква.брашов brasov

Завършена е в края на 15-ти век, църквата принадлежи към последните етапи на готическата архитектура. Резултатът е трикорабна базилика на същата височина, каквато е била типична през XV и XVI век в германските земи, където произхождат повечето архитекти и масони.  Църквата първоначално е била кръстена църква „Света Богородица“. Но през 1689 г. голям огън унищожава интериора и поврежда стените и покрива. След обновяването сградата е обявена за Черна църква, най-вече заради външните стени и покрива, които са почернели от огъня. Дори днес можете да видите опустошителните последици от пламъците.брашов brasov

На ръба на покрива има странна статуя на момче, наведено напред, сякаш ще пусне нещо на земята. Никой не знае със сигурност защо тази статуя е там, но има три легенда, които се опитват да обяснят съществуването й. Някои казват, че той е син на свещеник и че е непослушен. Като наказание баща му го изпратил на тавана, където момчето попада в капана на огромния огън. Статуята е построена, изобразяваща го как се опитва да избяга от пламъците.

Замъкът Бран и легендите за граф Дракула

Друга легенда и по-популярна е, че момчето е помагало за изграждането на църквата. В един момент шефът му казал да провери дали стената е права. Той се навежда  и пада. Шефът му се почувствал виновен и наредил статуя.черната църква брашов brasov

Трети твърдят, че става въпрос за убийство. Момчето е било много добър в работата си и негов колега от завист го бута.

Разхождайки се вътре в църквата, по стените можете да видите дупки от куршуми.  Те са от 23 декември 1989 г., когато в Румъния започна революцията срещу комунистическата епоха. Можете също така да видите дупки от куршуми на сградите от улицата, която води до църквата.

Портата на Екатерина, Бялата кула и Черната кула

Още през 15 век целият град е бил укрепен. Днес все още са останали някои отбранителни кули, крепостни стени и наблюдателни точки. Портата на Екатерина е последната останала средновековна порта в града. Построена е през 1559 г., след като предишната порта е разрушена от наводнение.

Бялата кула и Черната кула са укрепителни кули, построени през 15 век. Можете да се изкачите по стълбите им, за да се насладите на хубава гледка към града.

Страда Сфорий

Задължително се разходете по най-тясната улица на града и в Румъния – Strada Sforrii. Това е и една от най-тесните улици в Европа. Тя е широка само 1,32 метра и през средновековието е бил използвана като проход за пожарникарите.

брашов тясна улица brasov

Синагога Неолог

Тази синагога е построена между 1899 и 1901 г., когато първото еврейско семейство се установява в Брашов и се нуждае от място за поклонение. Това е много красива червено-бяла сграда, която определено си заслужава да бъде посетена.

Дворецът Пелеш – румънският Версай

брашов brasov

Разходете се или вземете кабинковия лифт до планината Тампа

Ако разполагате с малко повече време, се сасочете към знака на Брашов в холивудски стил.  Можете да вземете лифта или да се изкачите до върха на планината Тампа, което отнема около час от станцията на кабинковия лифт. Със сигурност гледката ще си заслужава, но аз не разполагах с толкова време в Брашов, но със сигурност бих се върнал.брашов brasov

Организирайте тур за наблюдение на мечки

Това е друга основателна причина да искам да се върна в Брашов. Румъния се превърна в дом на най-голямата популация от кафяви мечки в Европа. Тук, в Трансилвания, в сърцето на Карпатите, имате възможност да наблюдавате тези величествени животни в естествената им среда.

Замъкът Пелишор и до днес пази сърцето на кралица Мария

Няколко местни фирми предлагат тур за наблюдение на карпатски мрежи. Записването става предварително по телефон или чрез директна покупка на ваучер. Джипът с гид пристига на посочен от вас адрес в Брашов, а след края на тура ви връщат обратно.

Посещавали ли сте Брашов? Какво ви хареса в един от най-красивите румънски градове?

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

 

Write A Comment