Будва е определяне за столицата на Черногорската ривиера. Въпреки че винаги ще стои в сянката на близкия Котор, градът има какво да предложи.

Основната забележителност в Будва е Старият град. Традиционно за региона, той е ограден от високи крепостни стени и се намира на брега на Адриатическо море. Архитектурата му подсказва за венецианското господство.

Будва е предпочитана от по-младите туристи, които обичат купоните и дългото плажуване. Градчето предлага страхотни плажове, на които да събирате тен и десетки заведения и барове, в които да продължите да се наслаждавате на почивката си.будва

Старият град

Разположен на полуостров, който стърчи във водата, Старият град на Будва е на повече от 2500 години. Това го прави едно от най-старите селища на Адриатическото крайбрежие. Старият град не е особено голям, но пък за сметка на това е изключително живописен. Подобно на този в Котор представлява лабиринт от тесни улички и малки площади.

будва стар град

Цитаделата

Основната забележителност в Стария град е Цитаделата, от която се откриват невероятни гледки към морето и керемидените покриви на Стария Будва. Цитаделата има и входна такса – 3,50 евро, но определено си заслужава.

Известна още като Крепостта на Света Мария, Цитаделата първоначално е построена през 9-ти век. Сегашната версия датира от 15-ти век. Тя е помогнала за защитата на Будва от атаки по море и е била проектирана да издържа на дълги обсади. В нея е изграден малък археологически музей и библиотека.

пристанище будва

Църквите

В Стария град на Будва има няколко църкви, които може да посетите. До Цитаделата се намира православната църква „Света Троица“. Тя е сравнително малка, но красива църква, с поразителна фасада на червени и бели райета, красиви мозайки над вратите и картини по тавана и стените отвътре.

Внимание със своята висока и изящна камбанария привлича католическата църква „Св. Иван“. Храмът е издигнат върху по-ранна структура от 7-ми век. Камбанарията е добавена през 19 век. Вътре църквата разполага със стенописна стена вместо обичайния класически олтар и редица икони.

Църквата „Дева Мария от Пунта“ се намира близо до морето.  Пред нея много често се провеждат концерти, а вътре има художествена галерия с голяма римска мозайка.

Църквата "Дева Мария от Пунта" будва
Църквата „Дева Мария от Пунта“

Плажове

Ако посещавате Черна гора, когато е топло, планирайте задължително и плаж в Будва. От края на месец май до средата на юни и края на септември до средата на октомври са идеални, тъй като водата е достатъчно топла за плуване, но плажовете са по-малко пренаселени, отколкото през пиковите летни месеци.

Будванската ривиера е известна със своите красиви плажове. Плажът Могрен е съвсем близо до Стария град и е един от най -добрите плажове в цяла Черна гора . Всъщност това са два плажа, разделени от естествена пещера.

Виж също: Скъп и прехвален – заслужава ли си Дубровник?

Slovenska Plaza пък е най-големият плаж в Будва. Дълъг е над километър и предлага шезлонги под наем.

Jaz Beach е малко по-надалеч, но си заслужава.  Тук можете също да наемете лодка или каяк.

плаж будва
Плажовете на 1 януари бяха препълнени
С лодка до Свети Никола

Остров Свети Никола, наричан още остров Хавай, се намира точно до брега на Будва в Адриатическо море. Можете да го видите от Стария град. Той е изключително малък и е подходящ за разходка с лодка от Будва. Тъй като бях в Будва в края на декември и началото на януари тази разходка пропадна, тъй като лодките не плаваха до острова.

На острова можете да се разходите или да събирате тен на плажа му и да се насладите на гледката към морето и Стария град на Будва. Предлагат се под наем чадъри и шезлонги.будва стария град

Фотопауза на Свети Стефан

Фотопауза беше ключовата дума на нашето новогодишно пътуване до Черна гора. Една от тях беше пред остров Свети Стефан.  Той е изключително малък, но много живописен. Намира се на няколко километра от Будва.

Венецианците изграждат укрепления на острова през 15 век, за да защитят жителите на острова от турците. На това малко парче земя са живели няколкостотин души през 18-ти век, но населението намаля през 20-ти век. Югославското правителство премества останалите жители и превръща острова в луксозен курорт.

Виж също: Круиз в залива Бока Которска и остров Богородица от Скалата

През 2007 г. правителството на Черна гора дава под наем острова на Aman Resorts, а днес островчето е дом на луксозния Аман Свети Стефан. Достъпът до него е ограничен, като единствено гостите на резорта могат да го посетят.свети стефан budva sveti stefan

Въпреки това на главния път между Будва и Бар има няколко места, на които може да се спре и да се направи фотопауза.

Насладете се на черногорската кухня

В Будва може да откриете невероятни ресторанти, предлагащи всякаква кухня. Препоръчвам ви да седнете на някое от заведенията на крайбрежната алея и да се порадвате на залеза. Храната в Черна гора е смесица между традиционната балканска кухня и италианските специалитети. Или иначе казано, ако искате пица, плескавица и ракия, навсякъде ще ви ги сервират.

Ние имахме късмета да се радваме на изключително високи температури за края на декември. Последните часове от 2021 година прекарахме в едно от заведенията на брега и не можехме да повярваме, че сме на Балканите, а термометърът показва близо 20 градуса.будва ресторант

*В Черна гора има традиция в дните около Нова година да се канят големи балкански музикални звезди, които да изнасят концерти в големите градове. На 1 януари в Будва трябваше да пее Лепа Брена, но заради пандемията концертът й беше отменен.

*Ако искате да нощувате в Будва, заложете на AirBNB в Стария град. 4 и 5-звездните хотели се намират на около 2 километра от Стария град, а 3-звездните са още по-далеч. Разбира се, има и изключения. Ние отседнахме в Mediteran.

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

Write A Comment