Дубровник е сред най-красивите хърватски градове и винаги е предизвиквал интерес, особено през последните години. Градът е известен със своя стар град, който се превърна и в снимачна площадка на поредицата „Игра на тронове“.

Мнозина определят Дубровник като един от най-красивите хърватски градове и е сред задължителните места за посещения в редица пътеводители.dubrovnik дубровник

Преди няколко седмици решихме да посрещнем новата 2022 година в Черна гора, а Дубровник е на едва час път от черногорската ривиера. Затова организирахме еднодневна екскурзия до перлата на Адриатика.

Заслужава ли си Дубровник през зимата?

Въпреки че зимата не е най-подходящият сезон за посещение на Дубровник, имахме късмет да улучим чудесно време. На 30 декември вместо на сняг се радвахме на слънце и 18 градуса.

Благодарение на зимния сезон и на пандемията в Дубровник нямаше круизни кораби, което ни спечели доза спокойствие и възможност да разгледаме стария град по-спокойно.

Разбира се, това си беше и чист късмет. Въпреки промените в климата, със сигурност през пролетта и есента е по-подходящо за посещение на града.

Какво да правим в Дубровник за един ден?

Забележителните неща в Дубровник са съсредоточени в Стария град, затова един ден е напълно достатъчен, за да се потопите в местния дух.

Старият град е много добре укрепен с високи стени, които са и най-голямата атракция. След като минете по каменния мост и преминете през главната порта Пиле, ще се озовете в един различен свят.  Може да се загубите, обикаляйки тесните улички, разделящи каменните сгради и стигащи до малки и големи площади, фонтани, магазини и кафенета.

dubrovnik дубровник
Портата Пиле

Ако искате да се убедите в красотата на Дубровник и да разберете защо всички толкова го хвалят, то отделете си поне два часа, за да обиколите градските стени, които заобикалят целия град. Дължината им е 2 км, а от тях се откриват невероятни гледки към Адриатическо море и стария град. На места са толкова близо до сградите, че може да отидете на гости на някой местен, влизайки през балкона му, или поне да усетите с какъв омекотител пере дрехите си, окачени на простора.dubrovnik дубровник

След това се впуснете из уличките на стария град, като започнете обиколката си от големия фонтан на Онуфри и продължите по главната улица Страдун, която си е сърцето на стария Дубровник. Ние успяхме да я видим потопена в магията на Коледа и с няколко останали сергии от празничния базар.

dubrovnik дубровник
Фонтанът на Онуфри

Ако разполагате с повече време, може да разгледате двореца на Спонза и двореца на ректора на републиката, както и двата манастира в стария град – Доминиканския и Францисканския и катедралата Свети Влас.

dubrovnik дубровник
Главната улица Страдун

Ако сте любители на морските гледки, то задължително трябва да се изкачите с лифт до планината Сръд, която се издига гордо над Дубровник. От върха се виждат и близките острови.

Виж също: Средновековният град Червен – поредната българска следа в „Игра на тронове“

За съжаление в края на декември не плаваха лодки и корабчета до близкия остров Локрум, който също е сред задължителните неща за разглеждане. Успяхме все пак да го видим отдалеч.

dubrovnik дубровник
Залез над остров Локрум

Любителите на „Игра на тронове“, сред които аз не съм, могат да си купят карта на местата, които са били сцени в сериала и да се снимат там.

Колко е скъпо в Дубровник?

Няма да ви лъжа – в Дубровник всичко е изключително скъпо. Местните казват, че колкото повече вдигат цените, толкова туристите се увеличават и явно наистина е така. Хърватия е част от Европейският съюз, но подобно на България все още използват националната си валута – хърватската куна, като грубо 1 куна е около 26 стотинки. dubrovnik дубровник

Ако не сте си обменили пари предварително, не се притеснявайте. В стария град на Дубровник най-многобройни са банкоматите. Наистина никъде другаде не съм виждал толкова много на едно място. Аз също не бях си обменил куни, но изтеглих на място. Разбира се, навсякъде може да се плаща и с карта.

Виж също: Круиз в залива Бока Которска и остров Богородица от Скалата

За да разгледате Дубровник такъв – какъвто е, ще трябва да се бръкнете добре. Единственото безплатно е входът за Стария град, но не и за крепостните стени. Ако искате да видите красивите гледки и да се разходите по тях, щя трябва да се разделите с 200 хърватски куни, което е над 52 лева. Разбира се, през летния сезон цените са още по-високи. dubrovnik дубровник

Не е никак евтино и да се качите на лифта, който за няколко минути ще ви изкачи до планината. Той е отворен всеки ден, с изключение на месец февруари, като през зимните месеци работи от 9 или от 10 часа сутринта до 16 следобед, а през летните месеци е от 9 часа сутринта до 23 вечерта. Еднопосочният билет към този момент е 90 куни, а двупосочният – 170 куни, което е около 45 лева.

Магнитите в повечето сувенирни магазинчета струваха около 30-40 куни (8-10) лева за брой, а различните фигурки – над 10 лева.

Сергиите в стария град предлагаха предимно вурстове и кренвирши, поднесени като хотдог, като всеки един струваше между 30 и 50 куни (8 и 12 лева), както и пържени картофки срещу 28 куни (около 7 лева). dubrovnik дубровник

Разбира се, не бива да преобръщаме местната валута в лева, в случая го правя, за да добиете представа за цените в Дубровник през декември.

Прехвален ли е?

Да, донякъде е прехвален, но това се дължи на славата, която натрупа след „Игра на тронове“. Разбира се, всеки сам трябва да отговори за себе си на този въпрос. Факт е, че Дубровник е изключителен град, но трябва да се абстрахираш от високите цени, нехарактерни за Балканите, и да му се насладиш такъв – какъвто си е. Разбира се, забравете и за очакванията си, за да не останете разочаровани. Аз поне със сигурност бих се върнал.dubrovnik дубровник

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

 

Write A Comment