Няма как не сте чували Кушадасъ, когато е ставало въпрос за курорти в Турция. Това е един от най-популярните и предпочитани, заради не толкова високите цени.  Много абитуриенти от България пътуват до там, за да отпразнуват завършването на средното си образование. На късно лято там пък се наслаждават не малко родни пенсионери. 

В самия град няма много забележителности, но около него е истински рай за туристите. 

Символът на града е малкък остров до пристанището на Кушадасъ, който всъщност представлява полуостров. Наричат го „Птичият остров“ или „Островът на гълъба“. На него има изградена византийска крепост, която е пазела града от пиратите в миналото. До него може да се стигне пеша. За съжаление, когато бях в Кушадасъ, островът беше затворен.

кушадасъ-остров

До Кушадасъ може да стигнете по няколко начина. Ако пътувате със самолет трябва да кацнете или в Измир, което е на около 80 километра и от там с автобус или в Бодрум, което е малко над 100 километра и да продължите отново с автобус. 

Градът е пристанище на много круизни кораби, което е вторият вариант за акостиране в града, чието име означава птичи остров.

Препоръчително е да пазарувате и плащате в турски лири, тъй като често сервитьорите и продавачите си определят валутния курс. Почти навсякъде може да платите с кредитна или дебитна карта. 

Прочети още: Памуккале – Бялото чудо на Турция

Близо до морския бряг е центърът на града, откъдето може да си напазарувате. Сувенири може да вземете и от открития пазар.

Не пропускайте да опитате турско кафе в кафенетата на брега на Егейско море. Гледката е уникална!

кушадасъ
Това е сред любимите места за снимки на туристите

Важно е да знаете, че аптеките работят от понеделник до събота, а в неделя е почивен ден, като има едва няколко отворени за извънредни случаи. 

Прочети още: Мармарис – Райският пристан на две морета

Може да наемете автомобил единствено, ако имате навършени 21 години.

Съветвам ви един от дните си в Кушадасъ да прекарате в аквапарка „Адаланд“, където има и делфинариум. Твърди се, че е сред най-големите на Балканския полуостров.

На по-малко от 20 километра от града се намира Ефес, където може да видите и храма на Артемида и дома, в който Дева Мария е прекарала последните си дни.

На почти същото разстояние се намира и Памуккале, определяно за световно чудо. Магнит за туристите от целия свят.

Аз използвах Кушадасъ като спирка за нощувка и няколко часа за разходка. Градчето е наистина малко и не е курортът, на който бих почивал. Разбира се, тези от вас, които търсят бюджетна и спокойна ваканция, смело могат да стегнат куфарите за там.

Write A Comment