Памуккале е сред най-популярните турски курорти. В буквален превод означава крепост от памук. Намира се на около 30 километра от Денизли. Някои определят Памуккале като осмото чудо на света. Всъщност местността представлява голяма площ, постлана с варовикови отлагания върху огромни скални тераси. Те се образуват от действията на горещите извори от недрата на планината Кал Даъ в Западен Анадол и нейното високо съдържание на калциев окис. Температурата на водата е 37 градуса. Цветовете на различните тераси са кафяви, жълтеникави или бели.

Твърди се, че изворите са изключително лечебни, лекуващи мъжка потентност, помагат за бъбреци, нерви, сърдечни заболявания, помагат още при кожни заболявания, ревматизъм и парализа. Сред редовните посетители на Памуккале през годините са били много императори.

Историята и природата на Памуккале привличат като с магнит хиляди туристи от цял свят. Път от асфалт от град Денизли, минаващ през гъста гора, води направо към Памуккале. Изведнъж пред погледа, подобно на пухкави облаци, се изправят белоснежни скални грамади, досущ като в приказките.

Памуккале, Турция
Басейнът на Афродита

В причудливо образувалите се каменни чаши по върховете им сияят малки кладенчета, а водата от тях се стича грациозно по скалните стъпала. Контрастиращи на искрящото бяло, зелените долини, простиращи се в подножието на каменните изваяния, създават още по-прелестна атмосфера.

Прочети още: Кушадасъ – “Птичият остров” на Егея

Мнозина сравняват Памуккале със замръзнал водопад. Според легендите Клеопатра е посещавала днешния курорт, а туристите имат възможността да се потопят в нейния извор.

Прочети още: Мармарис – райският пристан на две морета

1 Comment

  1. Толкова е красиво…. Не мога да си обясня как в Турция са събрани толкова много изключително красиви природни забележителности. Памуккале и Кападокия са си за класацията Чудесата на света

Write A Comment