От години в България е модерно споделенето пътуване. Десетки фейсбук групи свързват хиляди потребители да пътуват много по-евтино и удобно между различните градове, вместо да се друсат в автобус или влак. Споделеното пътуване не е модерно само у нас, но и по целия свят, където се използват предимно сигурни платформи.

BlaBlaCar

За първи път използвах тази платформа преди две години при пътуването си в Южна Франция. Тогава бях решил да се опитам да направя максимално бюджетно пътуване. Успях да хвана промоция на FlixBus и разстоянието между Ница до Марсилия, което е около 200 километра, пропътувах за едва 1 лев.

Докато бях в Марсилия реших да посетя средновековното градче Екс ан Прованс, което се намира на около 30-ина километра. Билетите за автобус или влак варираха между 6 и 8 евро, което в никакъв случай не е скъпо. Тогава търсейки първите за деня автобуси и влакове попаднах на платформата BlaBlaCar, която е по-„цивилизована“ версия на фейсбук групите за споделено пътуване, познати у нас.

екс-ан-прованс-автогара
Автогарата в Екс ан Прованс

В нея имаш търсачка, в която попълваш началната и крайната си дестинация, датата и колко души ще пътувате. Моментално се зареждат резултати с пътуващите по това време, регистрирани в платформата. Така сами може да си изберете с кого да споделите пътуването си, като се ориентирате от информацията за шофьора, неговата снимка, както и коментарите на пътувалите преди вас, които поставят и оценка.

Платформата позволява да филтрирате резултатите по най-ниска цена, дали е разрешено да се пуши в колата, дали може да пътувате с домашни любимци, както и дори дали само двама души ще пътуват отзад. В профилите на всеки водач е упомената неговата професия, дали обича да говори с пътниците, както и с какъв автомобил предлага услугата.

Какви са ползите?

Ползите на споделеното пътуване са няколко. На първо място спестявате време. Не винаги, но много често пътуването с автомобил е много по-бързо от това с автобус и в някои случаи с влак.

Също така създавате нови контакти, запознайки се с нови хора. От тях може да научите интересна информация за дестинацията, към която сте се насочили, както и съвети от местен човек – какво да видите, в кое заведение да седнете и какво да опитате.

Прочети още: Маршрут и съвети за Ница, Марсилия и Екс ан Прованс – пътуване из Южна Франция и Монако

Не трябва да се подценява и финансовата част. Споделеното пътуване със сигурност е по-евтино от това с обществен транспорт.

Плащането става изцяло чрез платформата. Вие се регистрирате с банкова карта, от която автоматично се дърпа сумата след като сте направили резервацията. Платформата не крие никакви рискове. В началото трябваше да пътувам с университетски преподавател, но в последния момент ми изпрати съобщение, че плановете й се променят и канселира пътуването ни. Минути по-късно получих известие, че парите са върнати в смеката ми.

Рискове?

Разбира се, споделеното пътуване крие известни рискове. Първият вече го споменах. Възможно е да се появят непредвидими обстоятелства и шофьорът да отмени пътуването.

Колкото и подробна информация да има в профила на шофьора, все пак се качвате и пътувате с напълно непознат човек. Не е изключено това да бъде сродната ти душа и да се влюбите в бъдеще, но може да се случи и нещо не чак толкова приятно, което е и вторият риск.

В кои държава може да използваме платформата?

За съжаление BlaBlaCar няма широко покритие на Стария континент. Общо платформата работи в 22 държави по целия свят, сред които не е България.

Виж също: Защо е важно да сме застраховани при пътуване?

Ето в кои държави може да се използва: Испания, Португалия, Франция, Италия, Белгия, Холандия, Полша, Обединеното кралство, Русия, Украйна, Германия, Унгария, Хърватия, Сърбия, Румъния, Чехия, Словакия, Индия, Турция, Мексико и Бразилия.

Вие имате ли опит със споделено пътуване извън България? Ще се радвам да го споделите в коментарите.

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

Write A Comment