Настаняването е сред най-важните ресурси, когато става въпрос за пътуване и пътешествие. Ако се доверим на туристическа агенция, тя ще се занимава с цялостната организация. Когато сами подготвяме всичко, може да отнеме часове, докато направим резервация за настаняване. С този блог ще ви дам някои изпитани съвети, но те са към хората, които са приключенски настроени, а не към тези, които предпочитат да се излежават покрай басейна на хотела.

Не отлагайте!

Когато става въпрос за настаняване, то колкото по-рано направим резервация, толкова цената ще е по-изгодна. Ако сте сигурни за конкретни дати за престой, не се колебайте и направете резервация.

Ако резервирате през Booking, може да филтрирате местата за настаняване, които позволяват анулиране на резервацията. Обикновено може да се откажете от някой хотел до 10 дни преди датата на резервацията, при това напълно безплатно. Нищо не ви пречи да букнете стая в даден хотел, а ако се появи по-добър вариант, може да анулирате.

Така направих в Братислава, където цените на хотелите са доста скъпи. Бях запазил ботел (кораб, превърнат в хотел). Описанието беше страхотно – хвърлена котва в река Дунав, гледка към двореца над словашката столица. Цената на нощувката беше около 120 лева. След като направих резервацията и видях стаята, бях потресен. Стаята изобщо не отговаряше на онези от снимките. Поразрових се и намерих невероятен апартамент в Airbnb, който беше много голям, луксозно обзаведен, а цената двойно по-ниска. Локацията беше страхотна, а хостесата ни повече от дружелюбна.

Равносметка на нуждите

Много често хвърляме голяма сума пари за хотелска стая, която ползваме единствено за сън и да си вземем душ. Затова е хубаво да се замислим колко време ще прекараме в мястото за настаняване и дали има смисъл да се разделим с повечко пари за спане.

Голяма част от пътешествениците залагат на хостели, които има много плюсове, но и много минуси. В някои градове нощувките струват около 5 – 10 евро. Например в Мароко или Египет прилични хостели варират в този ценови интервал. Мой приятел е отсядал на подобни места и е категоричен, че са сигурни, а в тях отсядат предимно европейци. Освен че си подсигуряваш нощувката срещу символична цена, трупаш ценни запознанства, които могат да се превърнат в приятелства. Големият недостатък на хостелите, поне според голяма част от обществото, е, че делиш стая с други хора, които могат да бъдат 2, 4, 5, 10….

booking-хотела-настаняване

Разбира се, има изгодни хотели и апартаменти. Ако пътувате до дадена дестинация, за да разглеждате забележителности, обикаляте по атракционите и искате да се потопите в местния дух, няма нужда да хвърляте над 100 евро за хотел. Например в Киев бях резервирал хотел в близост до гарата за първата ни нощувка. На другия ден следваше дълго пътуване с влак до Лвов, така че трябваше да се настаним някъде, където да поспим за няколко часа и да вземем душ. Въпреки че хотелът беше висок над 30 етажа, се озовахме в стая без прозорци… Не беше много комфортно, но пък успяхме да се наспим и да съберем сили.

Да спестим, докато пътуваме

Ако искате да разгледате повече градове, заложете на нощен преход. По този начин ще спестите разходи за хотел.

Например сте в Мадрид и искате да отиде до Барселона. Нощувката в хотел ви струва 50 евро, а цената на билета за нощен автобус или влак до столицата на Каталуния е 35 евро. Изберете да прекарате времето си в пътуване, така хем ще имате време да се наспите, хем ще спестите хотелски разходи, а ще може да видите много повече.

Колкото повече пътуваме, толкова по-изгодно

Повечето платформи, предоставящи оферти за настаняване, имат програми за лоялност. Например Booking може да се похвали с Genius, където след 2-рата си резервация, ще получите отстъпка от 10% за избрани хотели. Ако имате над 5 резервации, процентът скача до 15%, имате бонус закуски в някои хотели и безплатен ъпгрейт на стая.

Ако сте се доказали като често пътуващи в подобни платформи, може да спестите голяма сума. Няма значение колко е висока. Например ако имате пет резервации в хотели в България, ще може да спестите няколко стотин лева от хотели в Дубай.

Важно е да знаете, че може да си спестите добра сума още с първата си резервация в Booking или Airbnb. За целта трябва да се регистрирате през моя линк (поставени са в края на статията). Сумата се възстановява след края на резервацията.

Някои от авиокомпаниите са партньори на платформите за настаняване. Процент от сумата, дадена за настаняване, ще постъпи в сметката ви в авиокомпанията. По този начин съм успявал да си резервирам самолетни билети напълно безплатно или срещу доплащане от 5-6 лева.

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

1 Comment

  1. Това с нощното пътуване е много ефектно, пробвал съм го в Италия. Хем не си губиш деня, хем пестиш от нощувка 😛

Write A Comment