Старият Несебър е дълъг 840 метра и широк не повече от 350 м., но може да предложи хилядолетна история и съвременни забавления. Включен е в Списъка на паметниците на Световното културно наследство. Със сигурност тук няма как да скучаете. Това е едно от любимите ми места по Южното Черноморие и до голяма степен свързвам с моето детство. Не пропускам възможност, когато съм около Бургас, да отскоча дори за кратка разходка из малкия полуостров.

Не е трудно да заобичаш Несебър. Той предразполага за любов от пръв поглед. Ето няколко причини:

Морето

Кой не обича морето, разходките около него, шума на вълните и на гларусите? Старият Несебър е заобиколен от Черно море. Където и да се обърнеш, погледът ти ще бъде привлечен от любимото синьо.

старият-несебър
Гледка от крепостните стени

Морето винаги е играело важна роля за Несебър. Дори и днес то осигурява прехраната на старите рибари, които всяка сутрин влизат с лодки в залива.

лодки-несебър
Лодките на местните рибари

Туристите също могат да се разходят из залива с малки корабчета. Има и морски таксита, които с удоволствие ще ви откарат до Слънчев бряг и Свети Влас. Тази година покрай пандемията заради коронавируса за първи път видях толкова малко туристи. Дори корабчетата бяха полупразни. Разбира се, това е добре за туристите, но не и за бизнеса.

Като говорим за море, няма как да пропуснем плажовете. Въпреки малката си площ, Старият Несебър предлага няколко малки плажа, които ще ви очароват със пясъка и чистота на водата.

плаж-несебър
Един от малките плажове в Стария Несебър

Богата история

Старият Несебър може да се похвали с вековна история, а доказателствата са разпръснати из целия полуостров. Голяма част от тях са разположени в Археологическия музей, от който останах разочарован, но не заради експонатите, а от служителите, които не пропускат възможност да покажат най-лошите ни черти като народ.

Месамбрия – това е името на тракийското селище, което възниква на полуострова преди 3200 година. Старите траки го наричали Мелсамбрия, което означава “град на Мелса” – легендарният основател на селището. Зад дебелите му стени се изграждат жилища, храмове, работилници и дори театър.

разкопки несебър
Целият полуостров крие история

През 72 г.пр.Хр. градът е завладян от римляните, които го преименуват на Месемврия. Покрай приемането на християнството се издигат красиви базилики и се обновяват крепостните стени.

крепостни стени
Крепостните стени на Несебър
Крепостните стени на Несебър
Крепостните стени пазят Стария Несебър

През 812 година е завоюван от хан Крум и става български град. За първи път името Несебър се появява по време на управлението на цар Симеон Велики.

Виж също: Созопол – забележителности в магическия пристан на българското Черноморие

Градът попада за няколко пъти под византийска власт, но изиграва ключова роля по време на Второто българско царство, докато не попадне под османска власт през 1453г. За щастие това не спира духовния живот тук.

Църквите на Несебър

Старият Несебър е известен със своите църкви. Някои дори го наричат градът на църквите. През вековете бройката им е достигнала до над 40. Днес съществуват данни за 23 от тях, които са съществували на полуострова.

базилика св софия несебър
Бализиката “Св. София”

Може да разгледате “Св. Стефан”, Св. Йоан Алитургетус”, “Христос Пантократор”, “Св. Йоан Кръстител”, “Св. Спас”, “Св. архангели Гавраил и Михаил”, “Св. Параскева”, “Св. София”, “Св. Димитър”, “Св. Тодор” и “Елеуса”.

св параскева
Църквата “Св. Параскева”
св йоан кръстител
Църква “Св. Йоан Кръстител”
Средновековна църква "Св. Тодор
Средновековна църква “Св. Тодор

Те са пръснати из целия полуостров и са основната атракция в Стария Несебър.

Църква "Св. Архангели Михаил и Гавраил"
Църква “Св. Архангели Михаил и Гавраил”
Църква "Св. Архангели Михаил и Гавраил"
Църква “Св. Архангели Михаил и Гавраил”
Църква "Св. Спас"
Църква “Св. Спас”
Църква "Исус Христос Пантократор"
Църква “Исус Христос Пантократор”
Църква "Исус Христос Пантократор"
Църква “Исус Христос Пантократор”
Базилика "Св. Богородица Елеуса"
Базилика “Св. Богородица Елеуса”

Единствената действаща църква в Стария Несебър е “Успение Богородично“, чиято камбанария се извисява гордо и се вижда отдалеч. Тя е издигната през 1873 година от иззидан камък. Интересът към нея е огромен, защото в нея се пази чудотворна икона на Богородица и много хора гостуват на Несебър, за да сключат църковен брак тук.

Виж също: Разходка с лодка по Ропотамо – приключение по българската Амазонка
Църква "Успение Богородично"
Църква “Успение Богородично”
Църква "Успение Богородично"
Църква “Успение Богородично”
Църква "Успение Богородично"
Църква “Успение Богородично”
Църква "Успение Богородично"
Църква “Успение Богородично”
Църква "Успение Богородично"
Църква “Успение Богородично”
Църква "Успение Богородично"
Църква “Успение Богородично”

Архитектурата

С наближаването на Освобождението през 18-и век градът придобива нов облик, а местните успяват да се замогнат и започват да обновяват своите къщи. Тогава те придобиват т.н. Възрожденски стил.

Къщите в Несебър са на два етажа, като първият е стопански. В него са стояли рибарските и занаятчийските принадлежности и винарските бъчви. Той се е издигал от камъни и кал.

из Стария несебър
Из Стария Несебър

Вторият етаж е бил жилищен, а до него води стръмна стълба. Във всяка къща е имало по две или три стаи и малка кухня, като отвън са обшивани с дъски, а вътре варосани.

Днес в Стария Несебър може да видите над 100 реставрирани възрожденски къщи.

старата чешма
Старата чешма

Вятърните мелници

Въпреки че Несебър е на хиляди километри от Нидерландия, неговият символ е вятърната мелница. Всички знаем за тази, която е на провлака, свързващ Стария Несебър с новата част на града. Всъщност от времето на османското владичество имало три мелници.

вятърната мелница - несебър
Вятърната мелница на провлака
останки вятърна мелница
Останки от втората мелница в Несебър

Най-известната всъщност не е автентична и никога не е мелила брашно. Пресъздадена е през 40-те години на миналия век на мястото на старата мелница, разрушена от земетресение. Тя е триетажна, като до втория етаж  се стига по масивна стълба. Там е живяло семейството на мелничаря. Последният етаж е бил отреден за работно помещение.

вятърна мелница
Символът на Несебър
стария несебър
Вятърната мелница – символът на Несебър

Старият Несебър днес

Днес на малкия полуостров може да намерите десетки кафенета и ресторанти, където да опитате местните специалитети, главно приготвяни с черноморски дарове. Калдаръмените улички пък са превзети от търговци, предлагащи сувенири и подаръци.

Също така може да си подарите разходка с луксозен катамаран или малки лодки, да разгледате различните музеи, сред които има и морски.

гларуси несебър
Руска туристска храни нахални гларуси

Препоръчвам ви да посетите бара “При Майкъл”, който е задължителна спирка за всеки гост на града. За съжаление отваря едва в 15:00 часа, но е хубаво да отидете няколко минути по-рано, защото интересът към него е огромен.

бар при майкъл
Еко бар “При Майкъл”

Имало е случаи, в които съм чакал почти час, за да се освободи място. С какво е различен? Ако застанете пред вратата му, ще си помислите, че е някоя затънтена дупка, но щом прекрачите прага, ще останете приятно изненадани. Ще се озовете в тайна пещера, но се пазете да не си ударите главата в някой от сталакмитите. В градината пещерата добива вид и на джунгла, в която има водопад и малко езерце, в което плуват риби и костенурки. А най-изненадващото е, че цените са изключително народни.

Еко бар "При Майкъл"
Еко бар “При Майкъл”
статуята на рибаря
Статуята на рибаря

Посещавали ли сте Несебър и кое е любимото ви място?

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.Booking.com

Write A Comment