Декември е месецът на коледните базари, които буквално превземат Европа. Големите градове на Стария континент се надпреварват кой ще впечатли с по-красива коледна украса и пищни коледни базари. Румънската столица Букурещ също не отстъпва от съревнованието.

Шумно рекламираният основен коледен базар в Букурещ се намира на Площада на Конституцията, пред сградата на парламента.  След 2-годишна пауза заради пандемията и рестрикциите коледният базар в Букурещ отново се превърна във фактор и привлече вниманието на хиляди туристи от целия свят, сред които и стотици българи. Особено тези от Североизточна България, които буквално превзеха коледния панаир.

Какво може да видим тази година?

Коледният базар има близо 50 дървени къщички из целия площад, където хората могат да избират и купуват различни  коледни подаръци, играчки, ръчно изработени стоки, традиционни сувенири, както и такива, които предлагат традиционни зимни ястия. Създадени са и пространства с маси за хапване.букурещ базар bucharest bazar

Тази година коледният базар пред сградата на парламента предлага няколко атракции. Сред тях е ледена пързалка с прилични размери, детска въртележка, както и панорамно виенско колело, което ще ви издигне на 40 метра над базара.

Виж също: 5 причини да наричаме Букурещ „Малкият Париж“

Обособени са и специални зони, посветени на децата. Очаквано любимото място на малките посетители е къщата на Дядо Коледа.

На сцената почти всеки ден се изявят хорове от Националния дворец на децата и Сатиричната опера за деца, както и певци и вокални състави от храмове и организации, подкрепящи традиционната румънска култура. Освен коледни песни на сцената представят традиции и обичаи, изпълнени от фолклорни групи от различни краища на страната.букурещ базар bucharest bazar

Базарът работи всеки ден от 20 ноември до 26 декември, като през делничните дни е отворен между 12.00-23.00 часа, а през почивните дни от 10.00-23.00 часа.

Защо си заслужава?

Ако не сте посещавали коледните базари в Западна Европа, то със сигурност този в центъра на Букурещ ще ви хареса. Ако го посещавате семейно, ще допадне и на вашите деца. Има различни възможности за забавления.

Площадът е достатъчно голям, за да има пространство между къщичките и различните зони. букурещ базар bucharest bazar

Тук може да опитате някои от традиционните зимни румънски ястия, сред които и типичните сарми, които се сервират с мамалига, разнообразна скара и различни десерти.

Тази година центърът на румънската столица е украсен със старата украса на френската столица Париж. Повече от приятно е да се разходите под светлините на коледен Букурещ. Със сигурност украсата е много по-добра от тази в София.

Кое може да ви разочарова?

Шумната реклама на базара си оказва влияние и наистина е препълнен, при това от множество българи. През уикендите ще останете шокирани от това, че навсякъде около вас се говори на български език.букурещ базар bucharest bazar

За съжаление за всяко нещо трябва да чакате на дълга опашка, ако решите да посетите базара вечер. Най-дългата опашка е за виенското колело, което струва 25 румънски леи (около 10 лева) за една обиколка. Това означава, че чакате около 20-ина минути, за да се завъртите веднъж.

Съчетайте коледните базари с: Терме Букурещ – тропически спа релакс на Балканите

Дълги опашки има и пред някои от къщичките, предлагащи типичните румънски ястия. Хубаво е да сте подготвени, че румънската кухня не е за всеки. Ако имате и моя късмет някои от ястията да са почти сурови, разочарованието ще е малко по-голямо. За козуначените комини, популярни в Унгария, ще почакате повече от 30 минути.букурещ базар bucharest bazar

Трябва да бъдете подготвени за сравнитено по-високи цени. Това е нещо напълно нормално за коледните базари. Цените и в България са си високи, но тези в Букурещ са може би двойно по-солени. букурещ базар bucharest bazar

Не на всяка сергия може да се плаща с карта. За Румъния никога не обменям пари, защото плащам с карта, но този път изпитах затруднения.

букурещ базар bucharest bazar
Коледният базар пред парламента не е единствен

Ако разполагате с повече време, може да се разходите из Букурещ и да разгледате и останалите коледни базари. Всеки от тях има нещо уникално.

Например този в западната част на Букурещ в парка Drumul Taberei със сигурност ще ви хареса. Той е отворен от 25 ноември до 27 декември. Известен е като West Side Christmas Market и е подходящ за тези, които искат да си направят страхотни снимки. Тук има 8-метрова естествена елха. От снимките, които видях в Инстаграм, е наистина невероятен.

Може да се отбиете и до Urban Christmas Market, подреден в националния стадион на Румъния.

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

Write A Comment