Букурещ е известен с прозвището си „Малкият Париж“ и донякъде отговаря на него. Ако посетите за първи път румънската столица, ще се запитате дали наистина сте на Балканите. През последните години градът се трансформира в магнит за туристите, като роля за този факт играе и сравнението му с френската столица. Ето пет причини да наричаме Букурещ – „Париж на Изтока“.

Архитектурата в града

Основният паралел между двата града безспорно е архитектурата. Букурещ помни ужасяващи събития през последните векове, които изиграват роля голяма част от сградите в централните му райони да бъдат в  стил Belle Époque, както и причина не малка част от тях днес да не съществуват.

Голям пожар през 1847 г. унищожава 1/3 от града. Тогава започва строителството на дворци, сгради и големи, красиви булеварди във френски стил.букурещ

За съжаление градът търпи големи поражения и по време на Втората Световна война, когато Букурещ е бомбардиран. Следва и комунистическата диктатура. Тогава са изградени сиви бетонни кооперации, типични за сталинската архитектура. Разбира се, те продължават да бъдат част и от днешния облик на Букурещ, но благодарение на тях произведенията от Belle Époque блестят още по-ярко.

Голяма част от архитектурата на Belle Époque в Букурещ е разрушена след земетресение през 1977 г. и „схемите за преустройство“ на Чаушеску през 80-те години, при които общата площ от осем квадратни километра от историческия център на Букурещ е била изравнена със земята.букурещ

За щастие днес сградите на различни министерства, банки, учреждения и музеи напомнят за величието на френския архитектурен стил.

Сред тях са сградата на Министерството на земеделието, Музеят на Букурещ, най-известната пивоварна в града – Caru ‘cu bere, Националната банка на Румъния и сградата на фондовата борса, на чийто фон позират гостите на града.

Триумфалната арка

В северната част на Букурещ, в средата на едно от най-оживените кръстовища на града, се издига Триумфалната арка. Паметникът напомня на минувачите за победата на румънската армия в Първата световна война и Великия съюз от 1918 г. – едно от най-важните събития в историята на Румъния.

Построена e по френски модел, паметникът е смятан за „малкия брат“ на известния едноименен символ в Париж.

Всяка година на 1 декември, когато румънците празнуват националния си ден, Триумфалната арка е основната сцена за военния парад, организиран в Букурещ.триумфалната арка букурещ

Историята на Триумфалната арка в Букурещ започва през 1922 г., четири години след Великия съюз, когато тогавашните власти решават да организират голям парад, за да отпразнуват събитието. За него те построиха временна Триумфална арка, изработена от дърво, която трябваше да замени подобната конструкция, построена през 1918 г., която не беше устояла на лошото време. По-късно същата година, подготвяйки се за коронацията на цар Фердинанд I, властите решават да построят нова, по-устойчива Триумфална арка.

Виж също: Музеят на селото в Букурещ – разходка из румънското минало

Паметникът е висок 27 метра, а вътрешни стълби водят до терасата му, където посетителите могат да се насладят на уникална гледка.

Тъй като Триумфалната арка се намира далеч от историческия център на Букурещ, до нея може да стигнете с Uber или с метро. Най-близката метростанция е Aviatorilor, която се намира на около 5 минути вървене пеша.

Широките булеварди

Сред нещата, които ще ви направят силно впечатление в Букурещ са широките и прави булеварди, които ясно показват трафика в града. букурещ булеварди

Многото църкви

Няма спор, че в Париж има десетки катедрали и малки храмове, но Букурещ изобщо не отстъпва и в тази класиция. В румънската столица църквите са навсякъде, дори между жилищните кооперации. В някои от тях може да откриете старинни и ценни картини и предмети.храм букурещцърква

Задължително трябва да включите в списъка ви със забележителности в Букурещ емблематичната църква Ставрополеос. Намира се в сърцето на Стария град, построена в началото на 18-и век. Тя е типичен представител на Brancovenesc – архитектурен стил, съчетаващ местните елементи с италиански и византийски нотки. 

Църква „Ставрополеос“
Църква „Ставрополеос“

Реката

Една от най-известните реки в света е Сена, която разделя Париж. Е, през Букурещ също преминава река – Дъмбовица.  Тя не е нито толкова популярна, нито толкова атрактивна, но все пак може да се направи паралел.

За съжаление все още не може да се плава с лодка или корабче по нея, но може да се разходите около нея, любувайки се на патиците, които плуват.дъмбовицарека дъмбовица

Това са 5 от причините да наричаме Букурещ „Малкият Париж“, но в румънската столица има десетки забележителности, които заслужават внимание и време.

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

colibra закъснели

Write A Comment