Рим е град, в който всяка година гостуват милиони туристи от целия свят.  Неслучайно е известен като Вечния град. Голяма част от гостите на града правят груби грешки. С тази статия ще се опитам да ви помогна да ги избегнете.

Не очаквайте общественият транспорт да се появи в точната секунда

Желателно е да си планирате леко закъснение, ако искате да ползвате метрото или автобус от градския транспорт в Рим. Трябва да сте наясно как работи услугата.

Не чакайте да мине обяд, за да тръгнете из топ дестинациите

Най-глупавото решение е в средата на деня да се сетите да обикаляте популярните дестинации във Вечния град. Ще бъдете заобиколени от стотици туристи и нищо няма да може да видите.

Ако искате да се насладите на Фонтана ди Треви, то трябва да отидете твърде рано сутринта – между 3 и 6 часа. Много други забележителности са добре да бъдат посетени сутрин или вечер.

Размерът на кафето

За да не се отличавате от туристите и да не попадате в капаните на местните, то си поръчвайте нормално италианско кафе, но трябва да знаете, че то е доста малко. 

Не трябва да очаквате голяма кофа, ако си поръчате все пак, то веднага ще стане ясно, че сте чужденец.

Прочети още: Рим, Флоренция и Венеция – едноседмичен маратон из Ботуша

Английският не е за всеки

Изобщо не си мислете, че в Рим всеки говори английски език. За всеки случай научете поне няколко думички на италиански, които да ползвате в музеи, магазини и ресторанти.

Изкуството не е само в музеите

Ако си мислите, че само в музеите ще научите за римската история и изкуство, то това ще ви излезе солено. Църквите предоставят в голямо количество и от двете, но напълно безплатно. Местните храмове се славят с изключителна архитектура.

Фонтана ди Треви
Забравете за таксито

Това е сред честите грешки във Вечния град. Да, Рим е голям, но с удобен чифт обувки ще успеете да видите всичко. В противен случай ще похарчите доста пари и да пропуснете голяма част от забележителностите.

Рим не е красив само през лятото

Ако имате възможност да посетите италианската столица извън летния сезон, няма да се сблъскате с хилядите туристи. Цените също ще са доста по-ниски, а сервитьорите ще са доста по-приятелски настроени.

Прочети още: Защо не използвам агенция, а сам организирам пътуванията си?

Рим има и квартали, не само център

Идеален начин да почувствате местния начин на живот е като посетите занаятчийските работилници в Южната част на Трастевере. 

Излишно губене на време в опашки

В наши дни може да си купете билети за посещение на атракции и онлайн, няма нужда да правите грешки, като чакате на дългите опашки.

rim
Кметството на Рим
Пазете ценностите си! 

Градът е популярен със своите джебчии. Затова не бъдете немарливи към личните си вещи и ценности. В никакъв случай не показвайте, че разполагате с пари, особено в градския транспорт. Това е сред най-големите грешки!

Прочети още: Пътуване със самолет – какво да носим задължително на борда?

Има и не популярни, но очарователни атракции

Освен Колизеума и Римския форум в града има и доста не толкова известни атракции, които местните обичат, пише Profit. Например може да се разходите им Villa Doria Pamphili – уникален озеленен парк с великолепна вила от 17-и век. 

Фонтаните не са за къпане

Забравете за къпане във фонтаните на Рим. Това е обичайно за филмите, но извън тях си е престъпление.

Виното си струва

Възползвайте се, че сте в Рим и поръчвайте местни сортове. Ако сте във винарски район, опитайте от местното вино. Няма нужда да се придържате към любимите си марки.

Write A Comment