В края на месец ноември европейските градове се потапят в магията на Коледа, пресъздавайки невероятна приказна атмосфера. За съжаление българската столица София не може да се похвали с невероятни коледни базари. Да, в градската градинка има такъв, но той няма нищо общо с онези в Западна и Централна Европа. Ето някои от най-крайсивите на Стария континент.

Коледните базари в Будапеща

Това бяха първите коледни базари, които посетих. Най-големият е пред базиликата „Св. Стефан“, където се издигат десетки къщички, предлагащи невероятно вкусни унгарски зимни ястия, греяно вино и различни сувенири. Работят до късно вечер, когато базиликата се превръща в екран за 3D коледни филмчета.

Базари може да се открият и на други места в централната част на Будапеща. Сред големите е този на Fashion Street.

Препоръчвам да се качите на „Окото на Будапеща“, което е виенското колело. От високо коледна Будапеща е наистина красива.

Виенските коледни базари

Недалеч от Будапеща е столицата на Австрия. Именно във Виена са едни от най-красивите коледни базари не само в Европа, но и в целия свят. Целият град потъва в магията на Коледа, чийто дух се носи из улиците на историческия град. Съветвам ви поне веднъж в живота си да посетите Виена в дните преди Коледа, когато площадът пред кметството се превръща в коледно градче.

Не пропускайте също така и базарите около виенските дворци и катедралата „Св. Стефан“, където също се построява голям коледен базар.

В австрийската столица коледната магия настъпва на 23 ноември и приключва на 26 декември.

Неповторимите базари в Кьолн

Изключителен фен съм на коледните базари в Кьолн, който е сред любимите ми градове. В немският град има цели 7 коледни базара, като един от тях е плаващ. Изграден е върху кораб, плаващ по река Рейн, която разделя Кьолн.

Най-известният и най-голям е този пред прочутата Кьолнска катедрала, която в миналото е била за кратко най-високата сграда в света.

Из града може да хапнете вкусни коледни изкушения, печени бадеми или да се насладите на греяно вино и на още няколко базара. Те носят невероятни имена – „Домът на гномите“, който е в Стария град, „Рудолфлац“, който е типично семеен или базарът на Ангелите, откъдето да си вземете невероятни ръчно изработени спомени.

Невероятният Страсбург

Сред най-известните коледни базари са тези във френския град Страсбург. Всяка година те са съпътствани от множество коледни концерти, а градът се превръща в културна европейска столица.

На площад Клебер се украсява всяка година висока елха, която предизвиква въздишки у всеки. Базарите са разпределени из целия център на града, като най-големите са на площада пред катедралата и площад Муниер.

Светлините на Лондон

Сред най-посещаваните коледни дестинации е британската столица Лондон. Островният мегаполис се превръща в жива приказка, като улиците и булевардите, сградите и парковете придобиват коледен облик, пременени с хиляди светещи лампички.

В Лондон, в седмиците преди Коледа, се организират десетки фестивали, които са чудесна възможност за съчетание с базарите. Бонус е и голямата ледена пързалка.

Не пропускай Прага

Когато става въпрос за коледни базари, то Прага няма как да не присъства в списъка. Чешката столица е сред най-красивите и посещавани европейски градове и има защо. Най-големите базари се построяват на Староместския площад, пред Пражкия замък и Вацлавския площад. Коледната елха пред кметството привлича отдалеч.

Местните предлагат в дървените къщички коледни сладкиши и ръчно изработени сувенири. В Прага е грехота да не се опита и чешката бира. Ако не харесвате бира, то греяното вино винаги е добър вариант.

Шоколадова Коледа в Брюксел

Белгийската столица Брюксел е сърцето на Европа и не трябва да я пропускаме и в този списък. Тук Коледа е много по-специална, тъй като коледните базари са превзети от огромно количество шоколад.

Базарът „Зимни чудеса“ е като магнит за туристите от целия континент, а и от света. Дълъг е почти 2 километра, в които са разположени стотици къщички, предлагащи всевъзможни белгийски вкусотии.
Всички това допълнено от елхи, звук, светлини… Няма как да не ти се иска да стегнеш куфара и да се събудиш в Брюксел.

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

1 Comment

  1. Аз обожавам базара във Виена, неповторим е и пожелавам на всеки да го види

Write A Comment