Котор е сред най-красивите европейски градчета. Всеки, който пристигне в черногорския град, се влюбва от пръв поглед. И това не е случайно. Котор зашеметява с гледки, богата история и привидно безкрайни малки улички и алеи, в които да се загубите.

Градът е задължителна спирка за всички, които посещават Черна гора, като най-често прекарват само ден. Котор е и спирка на повечето круизни компании в региона.

Изгубете се в Стария град

Старият Котор е основната забележителност в черногорския град. Той представлява лабиринт от малки и тесни улички. Зад всеки ъгъл се крие още по-впечатляваща сграда. Заради венецианското строителство Котор е често сравняван с Дубровник, но е в пъти по-изгоден.

kotor которkotor которkotor котор

Котешки Рай

Котор е същински Рай за котките. В Стария град дори има и музей. Ако сте любител на котки, определено добавете този музей към списъка си с неща за правене в Котор. Също така се пригответе да погалите много любящи котки из града – Котор е пълен с приятелски настроени котета.kotor котор котета

В много малки магазинчета се продава котешка храна, с която може да зарадвате местните любимци.

Виж също: Какво да видим и правим в Будва за един ден

Няколко легенди свързват Котор с котките. Според едната история мяукащите животинки са спасили местното население от нашествие на плъхове. Друга история разказва, че преди няколко десетилетия местен жител е отровил за една нощ много котета, което ядосало масово останалите которци и те в знак на извинение превърнали котките в свой символ.kotor котор котетаkotor котор котета

Изкачете се до крепоста Сан Джовани

Изкачването на крепоста е задължително за всеки, който пристигне в Котор, дори и да разполага с малко време. От нея се открива невероятна гледка както към града, така и към Которския залив.

Въпреки че от долу изглежда като непревземаема, всъщност за около час, в зависимост от това колко бързо се изкачвате и колко снимки спирате, за да направите,  може да се изкачите.kotor котор

Ако катерете през лятото, имайте предвид, че може да стане много горещо, а наклонът е доста стръмен, така че се пригответе да се изпотите. Добрата новина е, че докато се изкачвата, много вероятно е да бъдете съпътвани от някое коте. Местните котараци често придружават гостите на градчето до горе.

Плавайте из Которския залив до остров Богородица от Скалата

Разположен близо до Пераст на малко островче в средата на Которския залив, посещението на Богородица от скалите предлага прекрасни гледки към залива и интересен поглед към местната история.

kotor котор

Заливът Бока Которска е сред най-невероятните не само на Балканите, но и в Европа и света. Познат и като Которския залив, той е обграден от някои от най-невероятните градчета в Черна гора – Котор, Пераст и Херцог Нови, както и малка част от Хърватия.

Ако сте в Котор през летните месеци, то се възползвайте и от разходка с лодка или корабче до Синята пещера.

С какво да съчетаем пътуването си до Котор?

Котор е перлата на Черна гора, но не е единствената атрактивна дестинация в страната. Ако разполагате с няколко дни, то включете в списъка си и близкия град Пераст, както и Будва.

Виж също: Скъп и прехвален – заслужава ли си Дубровник?

Ако имате повече време, допълнете списъка си с невероятния и прехвален Дубровник, който също е съвсем близо до Котор, а по пътя спрете в Херцег Нови.kotor котор

Сред задължителните неща за търсачите на силни усещания е и рафтинг по река Тара.

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

Write A Comment