Местността Карандила е сред най-големите богатства на Сливен. Издига се на малко повече от 1000 метра надморска височина и е взаимосвързана с града на 100-те войводи. Да не посетиш Карандила, когато си в Сливен, е все едно да не видиш папата, когато си в Рим.

Ако в миналото жителите на града са се криели в местността от османлиите, откъдето идва и името й, то днес сливенци и гостите на града отново използват Карандила за скривалище, но от жегите и сивото ежедневие.

Как да стигнем до Карандила?

До местността в парк „Сините камъни“ може да стигне по три начина. Единият от тях е с автомобил, но се пригответе за 33 километра, изпълнени със завои. Това е и най-малко предпочитаният.

сливен карандила
Краят на Хайдушката пътека

Вторият вариант е пеша – по Хайдушката пътека. Дълга е 4 км, но на места е доста стръмна и камениста. Изминава се за около един час, през който покорявате почти 700 метра денивелация. Краят на пътеката е в близост до хижа Карандила, която в момента е изоставена. Началото й е от Информационният център на природния парк. Пътеката е много добре означена.

Третият вариант е откритият седалков лифт, на който заложих и аз при последното си гостуване в Сливен.

Седалковият лифт Сливен – Карандила

Въжената линия е въведена в експлоатация през далечната 1974 година и това се вижда много ясно. Дървените седалки от години дори не са боядисвани, но все пак лифтът се стопанисва от общинско предприятие, което обяснява грозната картинка.

сливен карандила

Дължината на линията е почти 2 километра, които се изминават за около 20 минути. С лифта покорявате 600 метра денивелация, като седалките се движат на места в близост до скали.

От лифта се откриват невероятни гледки към близките върхове на Стара планина. Ако сте наблюдателни, може да видите скалното образование Халката, което е сред символите на Сливен. Когато слизате към града се открива широка панорама към Сливен. сливен карандиласливен карандила

Работно време: Седалковият лифт работи всеки ден от 8:30 до 16:30 часа, а през летния сезон и до 17:30 часа. Всеки понеделник лифтът започва работа от 12:00 часа заради профилактика.

Цени: Цената на еднопосочния билет е 10 лева, а в двете посоки – 15 лева. Децата до 7-годишна възраст пътуват безплатно.

Виж също: Джакузи в планината – да се разхладим в гората край Железница

Бонус съвет: Ако 15 лева ви се струва висока цена за седалковия лифт, има как да се качите до Карандила и да слезете на цена – двойно по-ниска. След като отидете до долната станция на лифта кажете, че искате да си купите членска карта – струва 1 лев. Благодарение на нея цената във всяка посока става 3 лева. Така ще се возите в двете посока за едва 7 лева. сливен карандила

Какво да правим в местността?

Разбира се, основният повод е разходка, но може да се съчетае и с пикник. От лифта трябва продължите пеша до пътеката, която води до асфалтовия път. От него до едноименната станция и основните атракции има 4 километра, но вляво от табелите има малка горска пътека, която ще съкрати драстично пътя и отново се излиза на автомобилния път. сливен карандила

сливен карандилаСлед 20 минути вървене ще стигнете до изоставената хижа Карандила. Малко след това е „Въжеландия“ – спортна база с въжени препятствия и стени за катерене.  сливен въжеландия

До нея се намира и прословутата фурна, където се приготвя домашен и вкусен хляб. В близост има и ресторант, в който може да обядвате, което не препоръчвам. Заведението е туристическо – цените са високи, а храната никак не е вкусна.

По-добре е да си носите храна и да си спретнете пикник край близкото езеро. До него са изградени маси с пейки, както и беседки. сливен карандила

Качвали ли сте се до Карандила? Харесва ли ви местността?

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

colibra закъснели

1 Comment

  1. Много е красиво там. Спомням си като ученици ни водиха, но от години не съм се качвала

Write A Comment