Гданск е сред най-красивите градове в Полша. Градът се намира на север, на Балтийско море. Често се пренебрегва от много пътуващи до Полша, в полза на по-популярните места като Варшава, Краков и Вроцлав. Този град обаче си заслужава пътуването. Всъщност това е любимият ми полски град.

Ако не разполагате с много време и искате да разгледате максимално много от Полша, Гданск може да се разгледа за един ден. Въпреки това, ако имате възможност, планирайте да прекарате поне два до три дни тук. Това ви дава достатъчно време да разгледате стария град, да посетите два от най-добрите музея в Полша и да опитате максимално много от местните специалитети.. Можете също да предприемете няколкодневни пътувания, ако имате повече време. Насладете се на балтийския плаж в Сопот и Гдиня или посетете Малборк, един от най-големите замъци в Европа.

В продължение на стотици години Гданск е подхвърлян като германска и полска територия. Докато е под германско управление, градът носи името Данциг. На 1 септември 1939 г. първите битки от Втората световна война започват точно тук. Немските сили печелят лесна победа не само в Гданск, но и в цяла Полша. По време на Втората световна война страда е под нацисткото управление, докато не бъде „освободена“ от Съветите през 1945 г. През 1980 г. в корабостроителниците в Гданск започва профсъюзното движение „Солидарност“, което е едно от първите големи бунтове срещу комунистическия режим и в крайна сметка води до падането му през 1989 г.

Как да се придвижвате из Гданск

Много от местата за посещение в Гданск се намират в централната част на града и можете лесно да стигнете до тях пеша. Ако планирате да посетите атракции малко по-далеч (като морския бряг, Олива или Вестерплате), можете да използвате обществения транспорт – той е доста добър в Гданск, можете да използвате автобуси, трамваи или влакове, за да се придвижвате. Можете да намерите график и разписания тук .

НАЙ-ДОБРИТЕ НЕЩА ЗА ПРАВЕНЕ В ГДАНСК

Градът, който виждаме днес, е предимно възстановен след Втората световна война, която на практика унищожава всичко, което някога е бил Гданск. Това, че са свършили невероятна работа по възстановяването му, е подценяване, защото поляците го превърнаха в най-красивия си град.

gdansk kralski put

Разходете се из Стария град

Преди да започнете разглеждане на забележителностите на Гданск се поразходете из Стария град, за да се насладите на мястото. Този район е най-красивият с невероятна архитектура, която напомня малко за Амстердам.  Ще намерите най-красивите местенца между улиците Świętojańska, Ogarna и Targ Węglowy и река Мотлава от другата страна.

Разходете се по Длуги Тарг – Trakt Królewski (Кралски път)

През Средновековието кралският път е бил използван от кралете за влизане в града. Това е било публично събитие, на което всички се събират, за да приветстват краля и неговите хора. Днес тя все още е една от най-важните улици в стария град на Гданск, където ще намерите много от най-посещаваните туристически атракции.

Разходете се и разгледайте очарователните високи къщи в холандски стил, обърнете внимание на двора на Артус и фонтана на Нептун. В западния край на тази историческа улица намирате Golden Gate или Златната порта.

Златна порта

В края на Кралския път се намира Златната порта, удивителна градска порта от времето на Ренесанса. По време на Втората световна война оригиналната порта е разрушена, първоначално построена между 1642-1644 г. Възстановен е до това, което виждаме днес през 1997 г.

Златната къща

Златната къща е важна сграда, в която през годините са живели няколко от кметовете на града. Украсена е със статуи. Както много други сгради и тя е разрушена по време на Втората световна война и по-късно възстановена.

Круиз с пиратски кораб

Плаването с кораб по река Мотлава звучи доста туристическо. Пресъздаденият пиратски кораб привлича със своя външен вид и успя да подлъже и нас.

gdansk korab гданск кораб

Качването на кораб си е традиция за мен и го правя винаги, където има море или река. За съжаление в Гданск плаването по Мотлава е доста скучно. Корабът плава около невероятни сгради през първите пет минути, след което пространството около реката е превърнато в промишлена зона. Това означава, че през следващия час ще вдишвате прах от пристанището и базите. 

Виж също: Какво да правим и видим за един ден в полската столица Варшава?

Корабът стига до полуостров Westerplatte, където може да се разходите около Балтийско море. Може да използвате кораба като превозно средство или да се върнете в центъра на града.

гданск канал gdansk мотлава

Изкачете се на часовниковата кула на Главното кметство

На Кралския път се намира Главното кметство, което привлича  със зелената си готическа часовникова кула. Това е мястото, където ще намерите едни от най-добрите гледки в Гданск.

В същата сграда се намира Историческият музей на Гданск.

Билет за кулата: 12zł.  В понеделник е с вход свободен.

гданск кметство gdansk

Църквата Света Мария

Най-известната забележителност в Гданск без съмнение е църквата Света Мария. Това е една от най-големите тухлени църкви в света. Намира се в сърцето на стария град на Гданск. Ако имате сили се изкаче по над 400 стъпала до върха на камбанарията за още една невероятна гледка към града.

Гданск е уникален и красив и е трудно да се наситите на гледките към цветните, очарователни къщи, които се редят в стария град.

Улица Света Мария (Мариацки улица)

Тази малка улица свързва базиликата Света Мария и река Мотлава.  Тази очарователна улица е пълна с ресторанти и кафенета и е известна със своите каменни тераси с широки каменни стълби, слизащи в калдъръмената улица, и отличителни улуци с гаргойли.

Съвет: Тук може да купите сравнително по-евтини сувенири

Музей на Втората световна война

Един от най-популярните музеи в Гданск е посветен на Втората световна война. Музеят може да впечатли още отвън с модерната си сграда.

Вътре можете да видите голяма изложба, разделена на три части – Пътят към войната, Ужасът на войната и Дългата сянка на войната. Музеят се фокусира не само върху полските събития по време на войната, но обхваща случилото се по целия свят.muzei vtora svetovna voina gdansk гданск втора световна война музе

Това не е типичният музей с просто скучна информация, там ще намерите много лични вещи и истории, както и някои наистина страхотни визуални добавки (като танка в разрушения град). Дори и да не се интересувате от история, пак си струва да посетите този музей, за да научите повече и да разберете по-добре Гданск.

Виж също: Как да стигнем от летище Лех Валенса до центъра на Гданск

Билети: 25PLN. Музеят не работи в понеделник. Може да закупите билети и онлайн.музей гданск muzei gdansk

Качете се на Amber Sky (Виенското колело)

Виенското колело Amber Sky е разположен на остров Ołowianka, недалеч от Музея на ВСВ. То е една от най-големите забележителности на Гданск. Високо е 50 метра и предлага невероятни гледки към Гданск и отвъд него.

За разлика от виенските колела в други европейски градове, тук срещу билета си получавате 15 минути изкачване и слизане, но скороста е сравнително бавна, което позволява максимално да се насладите на гледките.

Това, което го отличава от другите гледни точки, на които можете да отидете, е дългото работно време, дори до полунощ през уикендите – така можете да видите панорамата не само през деня, но и вечер, когато всичко е добре осветено.

Билети: 32 PLN

Отидете на еднодневни екскурзии от Гданск

Едно от страхотните неща за Гданск е, че градът може да бъде чудесна база за някои невероятни еднодневни екскурзии в региона. И можете лесно да стигнете до повечето места с обществен транспорт.

На кратко разстояние с влак можете да откриете Сопот – луксозния крайморски град с най-дългия дървен кей в Европа (дълъг над 500 метра) и Гдиня , известен със своята модернистична архитектура. Можете също да стигнете до двата града, като се разходите по плажа, въпреки че това ще отнеме известно време.

След това можете да разгледате още малко крайбрежието и да отидете до полуостров Хел, с широки и пясъчни плажове и някои руини от Втората световна война, произволно разпръснати из горите.

Едно от най-популярните еднодневни екскурзии от Гданск е замъкът Малборк , който се намира само на 40 минути с влак. Този средновековен шедьовър, включен в списъка на ЮНЕСКО, всъщност е най-големият замък в света.

Ако разполагате с повече време, можете да посетите Елблаг и да се разходите с лодка по канала Елблонг – уникалното инженерно произведение от средата на 19 век. Или можете да отидете в региона Kaszuby, на юг от Гданск, и да се насладите на девствената природа на красивия район.

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

Write A Comment