В България има много пещери, но някои са наистина много опасни. Една от тях е „Темната дупка“, която се намира в скалите над Лакатник. Тя е сред първите, които е проучвана и картографирана, обявена е за забележителност, но въпреки това не е препоръчително да влезете съвсем сами, освен ако вече не я познавате.

Пещерата е третата по дължина в България след „Духлата” и „Орлова чука”. Точната й дължина е спорна, на някои места е записано 5,6 км., а на други над 7000 метра.

„Темната дупка“ се състои от две галерии, свързани помежду си. Представля сложен лабиринт от входове, водопади, сифони, езера, подземни реки, прагове и галерии. и най-основното – няма никаква светлина в нея.

Как да стигнем до „Темната дупка“?

Намира се на 52 километра от София. Може да се стигне с автомобил или с влак до Гара Лакатник. Входът на пещерата се издига на 27 метра от река Искър и представлява скален венец. Пещерата е в самите Лакатнишки скали, които са популярна забележителност.

Пътеката започва от извора „Житолюб“, до който има заведение. Пътеката до пещерата е добре обозначена с табели и маркировка. Изградени са парапети, пейки и беседки, за да си правите почивки. Изкачването не е трудно, продължава между 5 и 10 минути.

лакатник-извор
Карстов извор „Житолюб“

Най-подходящият период за посещение на пещерата е април-октомври.

Как да се подготвим?

„Темната дупка“ не е обикновена пещера и не трябва да влизате в нея без предварителна подготовка. Силно препоръчително е да влезете с опитен водач, който познава лабиринта на природната забележителност.

Още по-основното е да разполагате със светлина. Затова задължително вземете фенери, най-добре е да бъдат челници (фенер за глава). Вътре е изключително тъмно, по пода има камъни, в които рискувате да се контузите жестоко. Не разчитайте на светлината на прожекторите на телефона, заложете на по-силна.

лакатник-темната-дупка-пещера
препоръчваме водач за пещерата „Темната дупка“

В пещерата има подводна река, а ако паднете в нея, не се знае дали някога ще излезете. Не рискувайте здравето и живота си.

Ако скоро се е изсипал продължителен дъжд, то по-добре отложете разходката си в пещарата. Подводната река прелива и пещерата се пълни с вода.

Ако искате да обиколите пещерата, носете си гащеризон, каска, аптечка, вода и храна, както и ботуши. Има два маршрута за опознаване не „Темната дупка“. Единият продължава около 6 часа, а вторият – 8 часа.

лакатник-темната-дупка-пещера
Импровизиран къмпинг на входа на „Темната дупка“

Как да се ориентираме в „Темната дупка“?

В пещарата има две основни галерии, които са съединени помежду си и много напречни. Цялата система е разположена на 4 етажа. Не се смята първият, тъй като той все още е неоткрит, защото по него тече подземната река, след като напусне „Жековото езеро“.

Ако искате да стигнете до езерото, придържайте се към дясната страна на пещерата. Минете под прочутия „Чатал“, който се извисява отгоре. Продължете покрай „Изворчето“, като стигнете до „Ниска зала“ трябва да се продължи по най-долния широк ход към „Езерото“.

лакатник-темната-дупка-пещера
Езерото, от което извира подземната река

Ако реката е пълноводна, то езерото ще е пълно. Аз уцелих „сух“ период, и езерото беше дупка. Бъдете внимателни! От отворите по дъното му извира подземната река, която обикаля скалите и завива към извора „Житолюб“.

Лявото отклонение от „Ниската зала“ води по „Пясъчната галерия“, като вдясно остава „Фурната“. Следва малко изкачване и се продължава от лявата страна на „Развалините“ до „Водопада“. Срещу течението трябва да се мине през втория водопад – „Пръскалото“ и по „Водната галерия“ да се върви нагоре.

лакатник-темната-дупка-пещера
В пещерата „Темната дупка“

Галерията на няколко места се раздвоява, като всеки изход води до различни езера. Те са свързани с прагове и имат дълбочина до 3 м. Най-дълбокото е „Пепи“, дълбоко 12 метра. В цепнатините над „Радево езеро“ може да се проникне в най-високата – крайната галерия на пещерата.

Какво може да видим в пещерата?

Освен пълен мрак, камъни и подземна река, в която рискуваме живота си, може да видим и нещо изключително.

лакатник-темната-дупка-пещера
В пещерата „Темната дупка“

Първото известно посещение на Темната дупка датира от 1912 г., когато Професор Ив. Буреш проучва прилепите и фауната ѝ. В момента все още се проучва и изследва, като всяка година се добавят нови метри към общата дължина на пещерата.

В почти цялата пещера се чува шумът от буйните води на подводанта река.

Пещерната фауна е богата с наличието на 18 троглобионта. Тук може да видите червеи Haplotaxis bureschi, водните охлюви Belgrandiella hessei и Saxurinator buresi, стоножката Typhloiulus bureschi, сенокосците Paranemastoma bureschi и Paralola buresi….

Идея за съчетаване: С влак до Лакатник – уикенд бягство край София

Вие бихте ли се разходили в „Темната дупка“? Ако сте, то какви са впечатленията ви?

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

Write A Comment