В Египет на всеки метър се предлагат сувенири. Ако умеете да се пазарите, за не много пари ще може да напълните куфара си с всякакви магнити, статуетки на фараони, чайове или папируси. Най-добрият египетски сувенир от Египет, поне за мен, си остава фараонският картуш. Фактът, че е персонален и не може да си го вземете просто от улицата, го прави още по-специален.

Какво всъщност е картушът?

В Древен Египет се е смятало, че всеки, който знае името ти, владее живота ти. Това важало дори за фараоните, въпреки огромната им власт. Затова те трябвало да се предпазят от многото си врагове и защитавали името, криейки го в специални символи, оградени в овал – картушов овал. картуш

Имената на егитептските фараони са изписвани в картуши още през 4-тата династия. Първият открит фараонски картуш е на Снофру.

Виж също: В Египет за първи път – всичко, което трябва да знаем

Древноегипетската дума всъщност е шену. В началото за изписването на фараоните се е използвало единствено символизирането на самото слънце Ра. На по-късен етап имената на фараоните са ставали все по-дълги и това е наложило кръгът да се превърне в овал.

Как се разчита картушът?

Египетските йероглифи са изключително сложна писменост. Все пак през 1799 година е намерен ключът към тяхното разшифроване – открит е Розетският камък.

Всъщност това е елиграфски паметник, върху който е изписан указ, написан на древноегипетски език, използвайки йероглифи и демотическа писменост, както и на старогръцки език. Така всеки, който владее старогръцки, може да разчете египетските йероглифи. картуш

Докато бяхме в Луксор, местният гид Ахмед ни демонстрира четене на картуш, обяснявайки ни всеки символ какво значение има.

Как да се сдобием с картуш?

На много места в Египет се изработват персонални картуши. Попитайте вашия гид и той ще ви препоръча и насочи към някой майстор. Всяка буква от вашето име има специален символ, като имената се изписват с латински букви върху сребърна или златна плочка.

Съветвам ви да заложите на среброто, чието качество в Египет е изключително високо. Ако все пак предпочитате златото, което е с няколко долара по-скъпо, трябва да знаете, че египетското злато не може да се похвали с невероятно качество.картуш

В Луксор сребърният картуш струваше 20 долара, а златният 35$, като цената не подлежеше на пазарене. Процесът на изработка отнема около 10-ина минути.

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

colibra

Write A Comment