Всяка година в Градската градинка на София се изгражда немски коледен базар. Той е изключително малък, побира няколко дървени къщички, превърнати в сергии, коледна елха и сцена. За съжаление българската столица така и не се превърна нито веднъж в коледна приказка. Базарът е едно от малкото местенца в София, където да усетим коледния дух.

Немският базар всяка година предизвиква дискусия, а причините са в твърде малката площ, високите цени и липсата на достатъчно коледна украса.

коледен-базар-софия
Вечер базарът е препълнен

Та, заслужава ли си да го посетим?

Когато става въпрос за неговата площ, то със сигурност немският базар в София е твърде малък. Интересът към подобни базари е огромен по целия свят. Всяка вечер и нашият е препълнен и буквално е много трудно човек да се размине.

елха-коледен-базар-софия
Елхата в центъра на базара

Още повече, че живеем във времена на евтини самолетни билети и в българската столица идват всеки ден стотици чужденци, които са свикнали с огромни базари. Със сигурност остават разочаровани от липсата на коледен дух по столичните улици, поне да могат да изпият чаша горещо (греяно) вино.

Колко немски е базарът?

Официално Коледният базар в София е немски и всяка година се открива от посланика на Германия в българската столица.

Като такъв на него се предлагат традиционните немски вурстове. Някои от по-наблюдателните сме виждали, че всъщност те са на български фирми, което рязко сваля нивото и вкуса. Все пак повечето не обичаме родните кренвирши.

базар-софия
Има богат избор на коледни играчки

Ако се разходим из сергиите, ще видим, че на няколко места се продават лангоси. Това е традиционно унгарско ястие, което няма нищо общо с немската кухня. Представлява огромна микица, върху която се слагат различни ястия.

Виж още: 7 от най-красивите европейски коледни базара

В Будапеща съм опитвал лангоси с пилешка и свинска кавърма, вкусът е невероятен. Предлагат се също и с телешко, както и с различни зеленчуци. В София изборът е доста ограничен.

Твърде високи ли са цените?

Това е сред основните обвинения. Да, цените са високи, но в същия момент базарчето е винаги препълнено.

кочан царевица струва почти 5 лева

Отново ще дам пример с лангосите. Тук те се продават за около 4-5 лева. Лангосите на унгарските коледни базари в Будапеща струват 2500 форинта, което е около 15 лева. Разбира се, тези в Будапеща са в пъти по-вкусни и по-богати.

Подобно е ситуацията и при останалите храни, напитки и сувенири, които се продават на немския базар в София. Цените са високи за българския стандарт, но пък са сравнително ниски, ако трябва да сравняваме с тези в Западна Европа. В същия момент качеството е далеч по-ниско.

Въпреки всичко съм на мнение, че трябва да се посети базара в София. Ако не друго, то поне за момент да се топопим в магията на Коледа.

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

Write A Comment