Въпреки че в последната година прилепът не е сред най-любимите животинчета за хората, над 10 хиляди летящи мишки обитават една от най-дългите ни пещери – Орлова чука. Тя се намира в близост до Две Могили и село Пепелина, в скалистия пролом на р. Черни Лом. В нея живеят около 14 вида прилепи, сред които уникалният бял прилеп.

Орлова чука със своите 13 437 метра е третата по дължина пещера в България. Тя е и най-топлата, като поддържа 14 градуса – през лятото си е истинско спасение от жегата.

Открита е от местен овчар през 1941 година, а 16 години по-късно е благоустроена. В нея е намерен живот от преди хиляди години – останки от късния палеолит, сред които кости на хора и пещерна мечка.

Кога и как да посетим Орлова чука?

Пещерата е отворена за посещения през топлите месеци – от април до ноември. Единственият вариант за посещения е с автомобил. Намира встрани от пътя между Две могили и с. Иваново.

Виж също: Защо е опасна “Темната дупка” – една от най-дългите пещери в България

Билети за пещерата се продават в малкото барче в близост до хижата. Цената за възрастен е 6 лева, а за ученици и студенти – по 3 лева. орлова чука

До пещерата води стръмна пътека и 124 стъпала, които на изкачване може и да са доста коварни, но със сигурност ще ги изкачите.

Екскурзоводът

В Орлова чука ще останете впечатлени от таланта на природата да извайва всякакви форми. Талант има и екскурзоводът на пещерата Илия Илиев, който ще се погрижи за усмивките ви.

илия илиев екскурзовод
Екскурзоводът Илия Илиев

Обиколките на пещерата започват на всеки кръгъл час и продължават около 40 минути – време, през което Илия ще ви впечатли с информация за пещерата и лични таланти – пеене и свирене. Патосът в гласа му и шегите постоянно ще ви разсмиват. Щом стъпите на правия участък, кръстен от него „Шанз-Елизе“, ще започне да пее прочутата френска песен.

орлова чука
„Шанз-Елизе“ в Орлова чука

Подгответе се и за игри. Една от тях е да познаете дадена песен, изсвирена от него на сталактитите. Аз успях първи да позная и получих награда, но няма да издавам каква, за да изживеете изненадите му.

Обиколката с екскурзовод продължава из малка част от пещерата, в която ще ви покаже някои невероятни природни произведения. В някои от залите са се провеждали и концерти. Подгответе се и за патешко ходене.

Виж също: Пещерата и гробът на Св. Иван Рилски – защо задължително да ги посетим?

Илия ни разказа, че много често туристите успяват да видят белия прилеп, прелитащ над тях, но аз не видях нито един. Те са в по-вътрешните галерии на Орлова чука и тъй като са защитен вид, достъпът е ограничен.

орлова чука
Тук трябва да си намислите желание и да бръкнете с река в извора

Посещавал съм много пещери, но Орлова чука успя да ме впечатли. Със сигурност принос има и екскурзоводът Илия.орлова пещера

пещера пирамида
В пещерата има оформени две пирамиди. Това е малката
стълби пещера две могили`
Част от стълбите, водещи до пещерата
орлова чука плато
Изглед към платото Орлова чука

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

colibra закъснели

Write A Comment