Кападокия е сред най-посещаваните дестинации в Турция и това никак не е случайно. Магията, която завладява всеки, решил да се разходи тук, остава за цял живот. Не е случайно, че всяка туристическа агенция се опитва да извади най-апетитната оферта за Кападокия, но ако ще искате да се потопите изцяло в приказния свят на турското природни чудо, ще трябва да се бръкнете сериозно.

Когато става въпрос за Кападокия можем да изредим десетки причини да я посетим, но в тази статия ще ви мотивираме само с четири от тях:

Балоните

Няма как да не започнем класацията с популярните огромни балони с горещ въздух. Почти всяка снимка от Кападокия е с тях. Присъстват в много филми и музикални клипове, сред които и на някои български изпълнителки.

Балоните се издигат всяка сутрин, при това много рано, за да се насладите на изгрева. Гледката е неповторима, а пейзажът те оставя без думи. За да се качите на един от балоните, ще трябва да се разделите с доста голяма сума, но парите си заслужават.

Средно цената на човек е около 150 евро. Всеки ден между 50 до 100 балони се извисяват над приказна Кападокия, а всеки един балон може да побере до 20 ентусиасти.

Град Гьореме

Магичен град, въпреки че по големина конкурира село. Местните са изключително любезни. Основният занаят е тъкането на килими и ако искате да се обзаведете с нов, тук е мястото за подобен шопинг.

Колкото и да не ни се вярва, хората в Гьореме живеят в къщи, изрязани в скалите, с извисени над тях приказни комини. Тук има не малко хотели и къщи за гости, където ще може да усетите какво е да живееш като в приказка.

Ючхисар

Само на 5 километра от Гьореме се намира най-високата точка на Кападокия – Ючхисар. Наричат го „Скалата-крепост“. Ще останете без дъх, разглеждайки църквите, издълбани в скалите. Освен храмове има и много скални жилища, в повечето от които днес живеят предимно гълъби.

Кападокия
скални църкви в Ючхисар

Ортахисар

Ортихисар е малко селце, разположено встрани на пътя между Гьореме и Юргюп. За разлика от другите селища в Кападокия, тук туристите не са го завладели напълно и това е супер новина. Ще може на спокойствие да се разходите.

Прочети още: Памуккале – Бялото чудо на Турция

Над селцето се издига скала-крепост, в която преди години са живеели хора. Издига се на цели 86 метра, а до нея ще видите няколко антикварни магазинчета, откъдето да се обзаведете с ценни старинни предмети, но честно казано цените са доста високи.

Ортахисар

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

Write A Comment