През последните години, преди коронакризата, пътуванията се превърнаха в даденост – самолетните билети станаха изключително достъпни, появиха се различни възможности за настаняване. Въпреки това голям процент от обществото продължи да се доверява на туристическите агенции при организацията на екскурзии или почивки.

Лично за мен някой друг да организира пътуването ми означава да загубя много – огромна сума за комисионна и емоцията, която носи процесът по проучване и резервиране.

Покрай COVID-19 много неща се промениха. Със сигурност вече няма да приемаме пътуването по света като даденост, но първо трябва да се справим с последиците от пандемията.

Ако пътуването с туристическа агенция е оставяло доза спокойствие у хората, то днес това си е нож с две остриета. Аз самият изпитах „пробождане“ от едното.

Заради извънредните мерки и карантината много почивки се провалят, а според решение на българския парламент, туроператорите могат да ви върнат парите в срок до 12 месеца.

Какво означа това?

Например: Платили сте си за почивка в Италия, но страната е въвела забрана за влизане на територията й. Пътуването се отменя и би трябвало в срок до 14 дни да си получите заплатената сума в целия й размер. Да, ама друг път.

Извънредните мерки“, приети от българските депутати, дадоха прозорец на агенциите да не връщат сумата веднага, а да ви бавят с една година. За повечето хора сумата, отделена за пътуването, е максималното, което могат да дадат за лятна ваканция.

Виж също: Защо не използвам агенция, а сам организирам пътуванията си?

Разбира се, фирмите първо предлагат ваучер на същата стойност, който може да се ползва до края на следващата година. Предполага се, че в повечето случаи сте запазили пътуване на промоция или ранно записване. Това подсказва, че сумата няма да е достатъчна, за да отидете на друга дестинация. Ако все пак решите, ще трябва да доплатите, което е още един плюс за туроператорите.

Не липсват и злоупотреби

Типично по български някои агенции се възползват на макс от вратичките в закона, както стана и в моя случай. Колкото и да избягвам организираните екскурзии, понякога попадам на изключително добри оферти за близки дестинации.

Е, фирмата не се справи с набирането на група, която традиционно е 40 души. Очаквах да получа имейл, в който да ме уведомят за провала си и да ми възстановят сумата. Твърде оптимистично. След няколко дни опити от моя страна да разбера какви са възможностите ми, най-накрая получих имейл, в който ми предлагат друго пътуване до същата дестинация, но на тройна цена. Съответно не се съгласих и посочих, че искам да се възползвам от точка в договора, който сме подписали. Тя гласи, че при недостиг на хора за запълване на групата, сумата се връща в пълен размер.

Това също не трогна служителите на фирмата, която уж е сред водещите у нас и всяка година получава награди за работата си. Върнаха ми имейл, с който ме информират, че се възползват от промените в Закона за извънредното положение и ще ми върнат парите в срок до 12 месеца. Честито!

Виж също: Планиране на пътуване: 4 изпитани съвета за настаняване

От Комисията за защита на потребителите вече обявиха, че тази година получават предимно сигнали за невърнати суми за нереализирани почивки.

Разбира се, от една страна съм съгласен, че бизнесът трябва да бъде подкрепен в труден момент, но тази подкрепа трябва да дойде от държавата, а не за сметка на обикновения гражданин.

Затова ви съветвам да внимавате при избора си на организирана екскурзия и най-вече дестинацията, до която искате да стигнете.

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

Write A Comment